Tο κόμμα του γάλλου προέδρου Μακρόν LREM κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς 58 βουλευτές σχεδιάζουν τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής ομάδας με το όνομα «Οικολογία Δημοκρατία Αλληλεγγύη».
Το νέο εξαπλώθηκε με ταχύτητα στους δημοσιογραφικούς κύκλους, κατ’ αρχήν ως φήμη.
Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε έμμεσα με το χθεσινό μήνυμα-προειδοποίηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος La République en Marche Ζιλ Λε Ζαντρ:
«Χωρίς τον πρόεδρο Μακρόν, τόνισε, ίσως κανείς μας δεν θα είχε εκλεγεί. Οι ψηφοφόροι μας έδωσαν την πλειοψηφία για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα. Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει για την ώρα για το σκοπό αυτό, έτσι καλώ όλους μας να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», διαμήνυσε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι περισσότεροι βουλευτές που σηκώνουν μπαϊράκι, προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους. Είναι είτε πρώην σοσιαλιστές, είτε οικολόγοι, είτε προέρχονται από ομάδες που διαφωνούν με τη δεξιόστροφη πολιτική Μακρόν, αλλά και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Όλο και λιγότεροι Γάλλοι εμπιστεύονται τον Μακρόν
Η κρίση του κορωνοϊού έφθασε πλέον μέχρι τα έδρανα της βουλής, αφού πρώτα έπληξε την εμπιστοσύνη της γαλλικής κοινής γνώμης στην εκτελεστική εξουσία. Στο σύνολο των 577 βουλευτών του Κοινοβουλίου το κόμμα La République en Marche (LREM) του προέδρου Μακρόν διέθετε το 2017 μια πλατιά πλειοψηφία με 314 βουλευτές. Στην πορεία όμως μέχρι σήμερα έχασε 18 βουλευτές που αποχώρησαν σταδιακά διαχωρίζοντας τη θέση τους με αφορμή την έγκριση διάφορων νομοσχεδίων.
Σήμερα το κόμμα του Μακρόν διαθέτει 296 βουλευτές, έχει δηλαδή περιθώριο μόλις 7 βουλευτών για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 289 βουλευτών. Εξ ου και ο πανικός, σε μια εποχή όπου ο Μακρόν αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς τη διαχείριση του καυτού θέματος της υγειονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τελευταία σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Ifop-Fiducial για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match ο πρόεδρος Μακρόν έχει απολέσει ένα 6% της εμπιστοσύνης των γάλλων πολιτών μέσα σε ένα μόνο μήνα. Σε ότι αφορά στη διαχείριση της κρίσης, ο πρόεδρος συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του 40% των ερωτηθέντων, ενώ ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προηγείται με 46%, στοιχείο που μπορεί να σημαίνει μελλοντικές εντάσεις μεταξύ τους, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.