Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέπεμψε εκ νέου σήμερα έκκληση για «άμεση απελευθέρωση» του Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, έπειτα από μια απόφαση που καθιστά οριστική την καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για την κράτηση του επιχειρηματία και αποσκοπεί στον τερματισμό της.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την έφεση των τουρκικών αρχών κατά της απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, καθιστώντας έτσι οριστική την καταδίκη της Άγκυρας στην υπόθεση αυτή, υπογραμμίζουν σε μια ανακοίνωση οι εισηγητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία.
«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να εκτελέσουν την απόφαση αυτή και να απελευθερώσουν αμέσως τον Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται από τις 18 Οκτωβρίου 2017», γράφουν οι δύο εισηγητές ο Σουηδός Τόμας Χάμαμπεργκ και ο Βρετανός Τζον Χόουελ, καθώς και η γενική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γαλλίδα Αλεξάντρα Λουί.
Απελευθερώνοντας τον Καβαλά, μια προσωπικότητα γνωστή στους κύκλους των διανοουμένων στην Ευρώπη, οι τουρκικές αρχές θα εκπληρώσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές υποχρεώσεις τους και «θα στείλουν επίσης το σωστό μήνυμα στην τουρκική κοινωνία των πολιτών, ένα σήμα που αναμένεται από πολύ καιρό», εκτιμούν οι βουλευτές.
Η απελευθέρωση του Καβαλά θα ήταν, όπως λένε, ακόμη πιο σημαντική καθώς ο κρατούμενος έχει εκτεθεί στην Covid-19 και έχει αποκλειστεί, όπως και άλλοι κρατούμενοι για λόγους συνείδησης, από τις πρόωρες αποφυλακίσεις λόγω πανδημίας.
Επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ο Οσμάν Καβαλά έχει γίνει σύμβολο της καταπίεσης που έχει ενορχηστρωθεί σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 την οποία ακολούθησαν μαζικές διώξεις.
Τον περασμένο Δεκέμβριο το ΕΔΑΔ, το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, είχε απαιτήσει την «άμεση απελευθέρωση» του επιχειρηματία και φιλανθρώπου, όμως τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν να παραμείνει υπό κράτηση.
«Έχει διαπιστωθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι τα μέτρα» που έχουν ληφθεί σε βάρος του είχαν σκοπό να «φιμώσουν τον Καβαλά και μαζί του και όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έκρινε τότε το ΕΔΑΔ.
Ο Καβαλά, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον του νυν προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Καβαλά απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες στις αρχές Φεβρουαρίου αλλά προτού καν μπορέσει να βγει από τη φυλακή, όπου παρέμεινε για περισσότερα από δύο χρόνια, συνελήφθη και πάλι στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.