Στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία προχωρούν Αθήνα και Ρώμη, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι Ντι Μάιο σήμερα.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται έπειτα από την επίλυση των προβλημάτων που πήγαζαν κυρίως από τις ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος. Oι κ. Δένδιας και ντι Μάιο κατέληξαν στην υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία ολοκληρώνει ένα μακρύ και πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη.
Πρακτικά, πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.
Το ζήτημα της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων τέθηκε και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Δένδιας – Ντι Μάιο πριν από λίγες ημέρες, ένα τηλεφώνημα που είχε στόχο να εξομαλύνει και τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ιταλία η δημοσιοποίηση της λίστας των 29 χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο, και δεν την περιελάμβανε, προκαλώντας αντιδράσεις, υπονομεύοντας εμμέσως και τις συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Δένδιας: “Ιστορική μέρα”
Για “ιστορική μέρα” έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων.
Στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως η οριοθέτηση ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας – Σάρατζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων.
H πρώτη αντίδραση του Νίκου Κοτζιά:
Η συμφωνία για ΑΟΖ με Ιταλία κρίνεται σε δύο σημεία, διότι κατά τα άλλα είναι έτοιμη από 2016: α) αν αναιρεί λάθος ΝΔ το 1977 περιορίσει επήρεια σειράς νησιών μας στα 32-70%. β) Αν παραχωρεί εθνική κυριαρχία στο όνομα δικαιωμάτων αλιείας. Το ζήτημα είναι η μη εκχώρηση κυριαρχίας.
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) June 9, 2020
Πελώνη: Η συμφωνία με Ιταλία ενθαρρύνει και επόμενη
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και με την Αίγυπτο, μετά τη συμφωνία με την Ιταλία, άφησε μέσω του Σκάι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία η κα Πελώνη έκανε λόγο για «μια πολύ σημαντική εξέλιξη που είναι πολύ θετική για τη χώρα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα ενθαρρύνει και μία επόμενη».
Για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η κα Πελώνη σχολίασε ότι η ελληνική πλευρά είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση και εκτίμησε ότι οφείλεται σε εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της γειτονικής χώρας.
Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος είναι πιο σύνθετη περίπτωση από την Ιταλία, καθώς στην περιοχή υπάρχουν Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ. Και εκεί υπάρχουν συνομιλίες που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, θα έχουμε τμηματική οριοθέτηση, αλλά και αυτό θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.
Η αντίδραση Βελόπουλου
ΑΠΊΣΤΕΥΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΜΊΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΊΑΣ!ΕΑΝ ΙΣΧΟΥΝ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ,ΑΟΖ ΤΕΛΟΣ! ΜΟΙΡΑΣΑΜΕ ΠΛΟΎΤΟ ΠΟΥ ΑΝΉΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΔΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΛΙΕΊΑ; ΘΑ ΕΙΝΑΙ "ΟΔΗΓΌΣ" ΚΑΙ ΓΙΑΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ; ΑΣ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! @ellinikilisi pic.twitter.com/7ydqozJb1N
— Βελόπουλος Κυριάκος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (@velopky) June 9, 2020