Σε ηλικία 89 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάσος Τρίκκας.
Γεννημένος το 1931, ο Τάσος Τρίκκας σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ βρέθηκε από μικρή ηλικία να παλεύει από τις γραμμές της οργανωμένης Αριστεράς. Εντάχθηκε στην παράνομη ΕΠΟΝ μετά την Κατοχή, ενώ στην πολύχρονη πορεία του στο αριστερό κίνημα υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας της ΕΔΑ.
Με τον χαρακτηρισμό «Κομμουνιστής Γ’ Κατηγορίας» υπηρέτησε έγκλειστος την στρατιωτική του θητεία στην Μακρόνησο και τον Κολινδρό, όπου έδρευαν Ειδικές Μονάδες Οπλιτών.
Πέρασε στη Νεολαία Λαμπράκη, όπου αναδείχθηκε στέλεχος πρώτης γραμμής, καθώς υπήρξε μέλος του Κεντρικού της Συμβουλίου και της Γραμματείας της.
Κατά το απριλιανό πραξικόπημα διέφυγε στην Ευρώπη, όπου συντόνισε από καίριες θέσεις την αντιδικτατορική πάλη μέσα από τις επιτροπές της ΕΔΑ και του ΠΑΜ στη Δυτική Ευρώπη.
Ακολούθησε το δρόμο του ΚΚΕ εσ. κατά τη διάσπαση του 1968. Όταν επέστρεψε το 1973 στην Ελλάδα συνελήφθη ξανά και αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο της «αμνηστίας» του χουντικού καθεστώτος.
Πολιτικά ενεργός και μεταδικτατορικά, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εσ., μέλος της του Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΑΡ, ενώ συμμετείχε στην ίδρυση του ΣΥΝ, θητεύοντας στην Κεντρική Επιτροπή του και την Πολιτική Γραμματεία του.
Η δημοσιογραφική πορεία του Τάσου Τρίκκα ήταν έντονη και ανυποχώρητη όπως και η πολιτική του πορεία. Υπέστη διώξεις στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας ενάντια στην ΕΔΑ, καθώς υπήρξε υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας της ΕΔΑ «Δημοκρατική Αλλαγή». Εργάστηκε επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» ως υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικών ειδήσεων». Παράλληλα άρθρα του δημοσιεύονταν στα «Νέα», την «Ελευθεροτυπία» και την «Εποχή».
Αρθρογραφούσε ανελλιπώς και μαχητικά στην «Αυγή» μέχρι πρότινος, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην εφημερίδα της Αριστεράς.
Πλούσιο και το συγγραφικό του έργο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα έργα «ΕΔΑ: 1951-1967, ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» και το «ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ – ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1917-2017».
Πηγή: Avgi.gr