Ο ιταλικός τουριστικός τομέας υποφέρει. Παρά τις διαφημιστικές εκστρατείες και τις προσφορές, η οικονομική ζημιά είναι τεράστια. Μείωση ξένων τουριστών πάνω από 93%. Απειλούνται 140.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλικής Ένωσης Ξενοδόχων οι διανυκτερεύσεις θα μειωθούν φέτος κατά 295 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019. Τον Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, η παρουσία τουριστών στα τουριστικά καταλύματα της Ιταλίας μειώθηκε κατά 80,6%. Πρωτοφανής η συρρίκνωση των ξένων τουριστών, η οποία άγγιξε το 93,2%. Έντονη ανησυχία προκαλεί και η πτώση του ντόπιου τουρισμού, που μειώθηκε 67,2%.
Μόνο τον Ιούνιο χάθηκαν 110.000 εποχικές θέσεις εργασίας. Συνολικά, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δουλειάς άλλοι 140.000 εργαζόμενοι. Σε ότι αφορά τον Ιούλιο, οι ιταλοί ξενοδόχοι προβλέπουν ότι πάνω από τα μισά τους δωμάτια θα είναι κενά. Στο 62%, δε, των ξενοδοχειακών μονάδων, οι άδειες κλίνες θα ξεπεράσουν τα δύο τρίτα.
«Η θύελλα των συνεπειών του κορωνοϊού έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει και χτυπά αλύπητα το ιταλικό σύστημα φιλοξενίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ξενοδόχων της χώρας Μπερναμπό Μπόκα. Και συμπληρώνει ότι τα μέλη της ομοσπονδίας του προσπαθούν να πάρουν θάρρος από κάθε- έστω και μικρό- θετικό στοιχείο. Αλλά οι μέχρι τώρα προβλέψεις δείχνουν ότι ολόκληρος ο τομέας, το 2020, θα χάσει πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 69% του συνολικού του τζίρου.
Όλα αυτά, παρά τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης Κόντε, τα οποία προβλέπουν την στήριξη, με «μπόνους» που φτάνει μέχρι 500 ευρώ, των λιγότερο εύπορων οικογενειών που, παρά την οικονομική κρίση, θέλουν να πάνε διακοπές. O Ιταλός υπουργός τουρισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, δήλωσε ότι δόθηκαν ήδη 401.525 «μπόνους», αξίας 183 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά ταύτα, οι δυσκολίες είναι εμφανέστατες.
«Χρειάζεται μια μακρόπνοη πολιτική με στρατηγικές επιλογές», πρόσθεσε ο Φραντσεσκίνι. Και σε αυτό τον τομέα, πολλά θα εξαρτηθούν και από την τελική συμφωνία και την δυνατότητα γρήγορης εκταμίευσης των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Πηγή: DW