Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 33 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 στις πύλες εισόδου την ώρα που το παρατηρητήριο Covid-19 στην 9η έκθεση προόδου καταγράφει την διαρκή επιδείνωση.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εκτός από τα δέκα κρούσματα που καταγράφηκαν στις πύλες εισόδου, πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν 11 ακόμη κρούσματα στην Αττική, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Μαγνησία, Αχαΐα και Ξάνθη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4110 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες). Χθες νοσηλευόταν σε ΜΕΘ 10 άτομα.
Καταγράφηκε επίσης ακόμη ένας θάνατος, με τη συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται σε 201. Ο τελευταίος θάνατος καταγράφηκε την Τετάρτη το βράδυ και ήταν μία γυναίκα 78 ετών στην Κρήτη.
Αύξηση του RT
«Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απόσπασμα της έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, με βασικά κριτήρια τόσο τα καθημερινά κρούσματα όσο και η αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου Rt.
Όπως διαπιστώνει η 9η Εκθεση ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt αυξήθηκε από 0,3 σε 0,4, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα, λόγω και των δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο. Τέλος, η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Σύψας: Έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα
Επιδημιολογικά η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες στον κόσμο όσον αφορά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα.
«Του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα έχουμε κάποια εμβόλια αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τουλάχιστον», τόνισε ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, ο ιός μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή: «Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε, καθώς έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα «ορφανά» κρούσματα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών κι αυτό γιατί τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά. Πιο ανησυχητικό για τον καθηγητή είναι ότι από τα περίπου 30 κρούσματα καθημερινά τα περισσότερα δεν είναι εισαγόμενα.
«Αυτό δείχνει ότι ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση», επεσήμανε ο κ. Σύψας.
«Τα πρώτα αποτελέσματα των συνωστισμών τα βλέπουμε τώρα από την αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε.
«Τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε μια περίοδο που η γρίπη με τον κορωνοϊό θα συνυπάρχουν. Θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί για τη γρίπη. Επίσης, τέλος Δεκεμβριού και αρχές του νέου έτους θα έχουμε επιτυχείς δοκιμές στη φάση 3 και αδειοδότηση των εμβολίων του κορωνοϊού», είπε ο κ. Σύψας.