Προβληματισμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα για τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο και το υπουργείο Παιδείας «δείχνει» τους ειδικούς ως εκείνους που θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.
Τα σχολεία όπως έχει ήδη ανακοινωθεί να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου και εξετάζονται τα σενάρια για τη λειτουργία τους, στην περίπτωση που η εξέλιξη της πανδημίας είναι αρνητική.
Παρά το γεγονός πως η λειτουργία των σχολείων τον περασμένο Ιούνιο κύλησε αρκετά ομαλά, χωρίς να εμφανιστεί δηλαδή κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στο υγειονομικό σκέλος, νέα μελέτη με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων έρχεται να προτείνει να ανοίξουν αργότερα, στο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων από τα τέλη Αυγούστου, αυτό που προτείνεται είναι η ενίσχυση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και η καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων.
Τα δύο σενάρια
Σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή «δείχνει» άνοιγμα των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στις 7 Σεπτεμβρίου, με τα δεδομένα πάντως να αξιολογούνται διαρκώς.
Όπως έχει επισημάνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Η πρώτη εναλλακτική είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα εφαρμοσθεί το δεύτερο σενάριο που προβλέπει την εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στις τάξεις και τη διδασκαλία εξ’ αποστάσεως τις υπόλοιπες ημέρες. Τα αυξημένα μέτρα προστασίας θα ισχύουν ωστόσο και στο δεύτερο σενάριο.
Τον Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις
Όπως είπε η υπουργός, μιλώντας στο MEGA στις αρχές της εβδομάδας, «επικρατέστερο αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο σενάριο, ωστόσο απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη γιατί σε αυτή την πρωτοφανή πανδημία πρέπει να εξετάζουμε ανά πάσα στιγμή τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Άρα, οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο μαζί με τους ειδικούς».
Σύμφωνα με την ίδια, η ηγεσία του υπουργείου μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι σε τακτική επαφή και συνεννόηση με όλα τα μέλη της επιτροπής του ΕΟΔΥ προκειμένου να συζητήσει πώς τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων.
«Σε όλη την κρίση προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα επιδημιολογικά δεδομένα και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε από τώρα να ανακοινώσουμε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία γιατί θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τον μήνα Αύγουστο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο» πρόσθεσε.
Το Σχέδιο Β
Ερωτηθείσα τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο, η κ. Κεραμέως υποστήριξε πως η επιτροπή των ειδικών θα εκδώσει επικαιροποιημένα πρωτόκολλα σχετικά με το πώς μεταχειριζόμαστε την κάθε περίπτωση.
Ωστόσο επισήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε γιατί δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ο ιός θα είναι κοντά μας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν».