Ένας στους δύο εργαζόμενους δουλεύουν ανασφάλιστοι , όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησαν κατά τους χειμερινούς μήνες, τα κλιμάκια των επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ). Πρωταθλήτριες πόλεις στη μαύρη εργασία…αναδείχθηκαν το Ηράκλειο Κρήτης και η Πάτρα . Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Εργασίας , τα αποτελέσματα δεν απεικονίζουν πλήρως την πραγματικότητα η οποία είναι πιο τραγική ,καθώς εξαιτίας του μικρού αριθμού των ελεγκτών (είναι μόνο 25 για όλη την Ελλάδα ) οι έλεγχοι είναι αναγκαστικά στοχευμένοι.
Οι κλάδοι στους οποίους «βασιλεύει» κυρίως η μαύρη εργασία είναι βιοτεχνίες, εργαστήρια, εστίαση, διασκέδαση, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, εταιρίες φύλαξης και καθαριότητας κλπ.
Συγκεκριμένα, από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2012 έως 30 Απριλίου του 2013, ελέγχθηκαν 1.920 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν 6.678 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 2.987, δηλαδή το 45% των εργαζόμενων, ήταν ανασφάλιστοι. Επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1.849.500 ευρώ.
Μόνο κατά τον Απρίλιο τα κλιμάκια της Κλιμάκια της Ε.ΥΠ.Ε.Α, έλεγξαν 461 επιχειρήσεις, στις οποίες καταγράφηκαν 701 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 447.500 ευρώ.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ότι τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας παραμένουν σταθερά υψηλά και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 45%.
Στην Πάτρα, για παράδειγμα, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Απρίλιο, ελέγχθηκαν 172 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 761 εργαζομένους, από τους οποίους οι 312 ήταν ανασφάλιστοι. Στο Ηράκλειο της Κρήτης ελέγχθηκαν, τον Ιανουάριο, 142 επιχειρήσεις με 595 εργαζόμενους και καταγράφηκαν 270 ανασφάλιστοι.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ε.ΥΠ.Ε.Α για το 2012, η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει το 36% ενώ το 42% των ανασφάλιστων που καταγράφονται είναι αλλοδαποί, που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Για τον λόγο αυτόν, στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η ΕΛΑΣ.