Στο «κόκκινο» παραμένει για μια ακόμη ημέρα το λεκανοπέδιο καθώς από τα 358 νέα κρούσματα κοροναϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 194 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανέρχεται σε περισσότερα από 300 κρούσματα στην επικράτεια, με την Αττική να καταγράφει καθημερινά τις περισσότερες μολύνσεις.
Από τη Δευτέρα βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, ενώ σε καθημερινή βάση ανακοινώνονται επιπλέον περιορισμοί, με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown να βρίσκεται πάντα στο τραπέζι, αν και προς τον παρόν, ακόμα και οι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι είμαστε σχετικά μακριά από αυτό το σημείο.
Επτά είναι τα κρίσιμα επιδημιολογικά στοιχεία που τρομάζουν τους επιστήμονες και συντηρούν το σενάριο επιβολής νέου lockdown στην Αττική.
Το πρώτο στοιχείο αφορά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, το δεύτερο τον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά, το τρίτο την αυξητική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, το τέταρτο τον αριθμό των διασωληνωμένων, το πέμπτο την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το έκτο την αύξηση των θετικών δειγμάτων στα τεστ και το έβδομο τον δείκτη μεταδοτικότητας που είναι πλέον πάνω από το 1.
Οι μετρήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, καθώς και η αποτελεσματικότητα των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, θα κρίνουν το εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει lockdown στην Αττική.
Παράλληλα, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με την Αττική να εξακολουθεί να καταγράφει σταθερά πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Η σύσκεψη που έγινε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα υλοποιούμε αναλόγως από τις περιπτώσεις που θα βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει στην Αθήνα και έχουμε 107 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID. Αυτές τις 107 μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να τις κάνουμε 150, ενεργοποιώντας και μετατρέποντας κάποιες άλλες κλίνες από πολυδύναμες μονάδες».
Η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε πως τα κρούσματα που μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν μένουν για πάντα εκεί και δεν καταλήγουν όλοι. «Αυτή τη στιγμή η επιβίωση που έχουμε είναι πολύ υψηλή και η ελληνικές ΜΕΘ έχουν πολύ καλύτερη επιβίωση από χώρες όπως οι ΗΠΑ και Βρετανία. Αυτή τη στιγμή έχουμε και πιο γρήγορη διακίνηση ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, διατύπωσε τον προβληματισμό των γιατρών για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία αναφέροντας ότι «έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19».