Μετά την ανάρτηση ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης επανέρχεται με νέα πιο αυστηρή κριτική για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Αττική. Παράλληλα άλλοι λοιμωξιολόγοι αναλύουν δυσάρεστες εκτιμήσεις και δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας μίνι καραντίνας με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ.
Προειδοποίηση από Μ. Δερμιτζάκη: Είμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα; (γράφημα)
Καταρχάς ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, εκφράζει τη την διαφωνία του για την φιλοσοφία των μέτρων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί είναι μικρά και έχουν μικρή διάρκεια, γεγονός που δεν διευκολύνει την κοινωνία. Κατά την γνώμη μου, χρειάζονται σχετικά οριζόντια μέτρα, τα οποία θα εφαρμόζονται παντού.»
Ο ίδιος αναλύοντας την τοποθέτησή του, τόνισε πως η μάσκα θα έπρεπε να χρησιμοποιείται παντού.
«Χρειάζεται να αλλάξει το σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι σημαντικό για παράδειγμα να αυξηθεί στο μέγιστο η τηλεργασία, αντιθέτως πιστεύω πως ήταν λάθος το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, καθώς με αυστηρό έλεγχο και συγκεκριμένα μέτρα θα μπορούσαν να λειτουργούν κανονικά. Αυτό θα βοηθούσε και την οικονομία, αλλά και τους νέους να οργανωθούν καλύτερα.»
Όπως ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης «στη χώρα μας υπάρχει μία φιλοσοφία «μπρος – πίσω», γεγονός που οδηγεί σε μία σύγχυση, καθώς η κοινωνία είναι ένα δυσκίνητο πράγμα. Επομένως, χρειάζεται ένα σετ μέτρων που να είναι εύκολο προς την κοινωνία, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», επεσήμανε.
Σε ερώτηση αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων που θα οδηγούσε σε ένα lockdown, ο ίδιος επεσήμανε πως στην Ελλάδα είμαστε «τυφλοί» στα κρούσματα, επομένως δεν μπορεί να δοθεί μία συγκεκριμένη απάντηση.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε πιο βαριά μέτρα. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν είμαστε μακριά από ένα lockdown στην Αθήνα.», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σαρηγιάννης: Πάμε για 700 κρούσματα τον Δεκέμβριο
Η δεύτερη πιο ανησυχητική πρόβλεψη της ημέρας έρχεται από τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Σαρηγιάννης ο οποίος είπε: «Πηγαίνουμε -προβλέψιμα- ανησυχητικά», αναφορικά με τα καθημερινά νέα κρούσματα σε πάνω από 300 κατά μέσο όρο.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN είπε πώς «από τη στιγμή που θα μπούμε σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες κι εμείς θα είμαστε πιο πολλοί στους χώρους με χειρότερο αερισμό, αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση» προβλέποντας ότι τον Νοέμβριο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα ξεπερνά καθημερινά τα 400 και τον Δεκέμβριο τα 700.
Θέτοντας τα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να παρθούν ανέφερε: «Τα νούμερα είναι σταθερά υψηλά. Αν κρατούσαμε την τηλεργασία στο 75% θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση. Επίσης από τα μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω».
Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, ήταν ξεκάθαρος: «Πρέπει να γίνουν τάξεις των 15 παιδιών. Να βρεθούν χώροι στους Δήμους. Σε τάξεις με μεγάλο συγχρωτισμό, είναι δύσκολο να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις (για εξαερισμό κτλ)».
Αν χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τοπικά lockdown στην Αττική σε περίπτωση ανέβουν οι αριθμοί καθώς επίσης έκανε λόγο και για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 20:00 αν χρειαστεί.
Η κα. Παγώνη υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αττική ενώ, «τo 79 διασωληνωμένοι σε διάστημα από 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων, ο αριθμός των νοσηλευμένων με COVID19 που είναι γύρω στα 610 άτομα γιατί κάθε μέρα αλλάζει ανάλογα με εισιτήρια και εξιτήρια, και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι οι παράμετροι που μας έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες»
Παράλληλα, ανέφερε πως πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα όσον αφορά τη χρήση μάσκας, φορώντας τες παντού σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. «Είναι ένα μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και είναι θέμα συνήθειας του καθενός μας» τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Παγώνη ενώ σημείωσε πως με τις μάσκες έγιναν λάθη από την αρχή αναφορικά με το βάλε βγάλε.
Από την πλευρά το ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος την επιτροπής εμπειρογνώμων για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αύξηση κρουσμάτων στην Αττική και τόνισε ότι είναι αναγκαία η τήρηση των μέτρων για μέτρα την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.
«Ασφαλώς μας ανησυχούν τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική», τόνισε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον κεντρικό τομέα Αθηνών, που αποτελεί «μεγάλη πηγή ανησυχίας για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αττική».
Ο κ. Σύψας τόνισε πως η ατομική ευθύνη όσον αφορά την τήρηση των μέτρων είναι ύψιστης σημασίας διότι «αν ο καθένας κάνει το κομμάτι που του αναλογεί, θα βοηθήσουμε πάρα πολύ ώστε να μην εξελιχθεί άσχημα η κατάσταση» και πρόσθεσε λέγοντας πως πρέπει «να πείσουμε τους πολίτες να ακολουθούν τα μέτρα, δεν πρέπει να ξεφύγει η κατάσταση, ειδικά στην Αττική» καθώς «υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα μέτρων που προσπαθούμε να αποφύγουμε» ενώ σημείωσε πως η «Πολιτεία κάνει ένα σωρό παρεμβάσεις» προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης έκανε λόγο για την καθολική χρήση μάσκας συμβουλεύοντας τους πολίτες να τη φορούν όποτε δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων. «Είναι πολύτιμο εργαλείο, για μας και τους γύρω μας» πρόσθεσε.
Στην ερώτησε πόσους μπορεί να μολύνει ένας θετικός στη νόσο του κορωνοϊού ο ίδιος απάντησε πως «ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει και πάνω από 100 αν έχουμε συγχρωτισμό. Αν σπάσουν τα δύο μέτρα, διασπείρεται ταχύτατα. Ένας σε μία πλατεία μπορεί να μολύνει 100 και παραπάνω άτομα».
Τέλος, αναφορικά με τα σχολεία ο κ. Σύψας επισήμανε πως θα «παραμείνουν ανοιχτά, πάση θυσία. Αν πάμε σε κλεισίματα, θέλουμε να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν».
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο libre.gr