«Η κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία» δήλωσε πριν λίγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ.Ζαχάροβα.
Η Αρμενία υποστηρίζει ότι οι Τούρκοι κατέρριψαν μαχητικό αεροσκάφος SU-25 ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει ότι αυτό δεν είναι αληθές.
Η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει τηρήσει “μετρημένη” στάση στην στρατιωτική σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αρνηθεί την κατηγορία του Γερεβάν ότι τουρκικό μαχητικό αεριωθουμενο F-16 κατέρριψε το αρμενικό αεροπλάνο σκοτώνοντας τον πιλότο του. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 30/9, πως ο πιλότος ήταν ο επισμηναγός Βαλέρι Ντανέλιν.
Η Αρμενία δημοσιοποίησε σήμερα, Τετάρτη 30/9/20, σε κυβερνητικό ιστότοπο, φωτογραφίες από τα συντρίμμια ενός πολεμικού αεροπλάνου SU-25, όπως αναφέρει, που καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16.
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αρνηθεί την κατηγορία του Γερεβάν ότι τουρκικό μαχητικό αεριωθουμενο F-16 κατέρριψε το αρμενικό αεροπλάνο σκοτώνοντας τον πιλότο του. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα πως ο πιλότος ήταν ο επισμηναγός Βαλέρι Ντανέλιν.
Στο Μπακού, ένας βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως δύο αρμενικά μαχητικά Su-25 καταστράφηκαν σήμερα, καθώς συνετρίβησαν σ’ ένα βουνό, και κατηγόρησε το Γερεβάν ότι λέει ψέματα ότι ένα από τα αεροπλάνα του καταρρίφθηκαν.
«Τα δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν αμφότερα σ’ ένα βουνό και εξερράγησαν και καταστράφηκαν. Αυτό δείχνει πως η αρμενική στρατιωτική ηγεσία δεν παρέχει ακριβή πληροφόρηση στους πολίτες της και το κοινό», δήλωσε ο βοηθός του προέδρου Χικμάτ Χατζίγεφ.
Τρεις ακόμα άμαχοι νεκροί
Η Αρμενία ανακοίνωσε επίσης ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στο Μαρτακέρτ, μια πόλη που βρίσκεται στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Armenpress.
Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, που στηρίζονται από την Αρμενία, συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα (σήμερα, Τετάρτη) σε μια περιοχή όπου έχουν συμφέροντα και επιρροή αντίπαλες δυνάμεις.
Οι μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες κάλεσαν σε τερματισμό των εχθροπραξιών.
Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προειδοποίησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία κατά «των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των αμάχων τα οποία προστατεύονται βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το ΕΔΑΔ ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ «να αποφύγουν να λάβουν κάθε μέτρο, κυρίως στρατιωτικές ενέργειες, που ενδέχεται να προκαλέσουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αμάχων».
Δεν αποκλείει τη στρατιωτική εμπλοκή ο Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής και στο Ναγκόρνο -Καραμπάχ άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» αν το Αζερμπαϊτζάν ζητήσει υποστήριξη από την Άγκυρα, όταν ερωτήθηκε αν η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στους Αζέρους.
«Αν το Αζερμπαϊτζάν θέλει να λύσει το πρόβλημα επιτόπου, θα το υποστηρίξουμε», είπε ο Τσαβούσογλου, ενώ κατηγόρησε την Αρμενία πως «δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» και «πρέπει να λάβει μια απάντηση».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα, Χαζάρ Ζαρίφ Ιμπραΐμογλου, σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη 29 Σεπεμβρίου.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ακόμη πως η στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Αρμενία ισοδυναμεί με υποστήριξη της αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν.
Η τουρκική στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνεται στο «ιστορικό σχέδιο» ένωσης των τουρκόφωνων λαών, όπως οι Αζέροι, το οποίο προωθούν οι Τούρκοι εθνικιστές, σχολιάζει ο Γάλλος ειδικός Ζαν Ραντβανί. «Είναι επίσης ένα μέσο ώστε η Τουρκία να δείξει ότι είναι μια αναπτυσσόμενη περιφερειακή δύναμη, η οποία μπορεί να παρέμβει σε πολλά μέτωπα», προσθέτει, αναφερόμενος στη Συρία και τη Λιβύη.
Έκτακτη σύγκλιση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ ζητάει η Αθήνα
Την ίδια στιγμμή, την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος με δήλωσή του τονίζει ότι «η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση» και ότι «στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή».
Με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την άμεση συζήτηση του ζητήματος και επισημαίνει ότι «στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς».
Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η ανωτέρω επιστολή σχετίζεται με την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης.
Ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Αρμένιο ομόλογό του Zohrab Mnatsakanyan, στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας».
Επίσης γίνεται γνωστό πως αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον κ. Mnatsakanyan μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ αναφέται πως επίκειται προγραμματισμένη επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Ερεβάν.
Πληροφορίες: Reuters, AΠΕ – ΜΠΕ