Τη θεωρία των δύο άκρων επαναφέρει η ΝΔ και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λίγες μέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Αυγή», ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας υπό τη θεσμική ιδιότητα του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής σε τηλεδιάσκεψη της Europol με θέμα «Αγώνας εναντίον του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας», έκανε λόγο για «ακροδεξιό αλλά και ακροαριστερό εξτρεμισμό» στην Ελλάδα.
Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «η Ελλάδα αντιμετώπισε, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη ακροδεξιού κινήματος, που εκφράστηκε με την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Διαπιστώθηκαν πολλά επεισόδια με βίαιες επιθέσεις, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά αντέδρασε με αποφασιστικότητα και τα στελέχη της οργάνωσης αυτής οδηγήθηκαν σε δίκη, η απόφαση της οποίας αναμένεται στις 7 Οκτωβρίου. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ευδοκιμεί εδώ και δεκαετίες, ο ακροαριστερός εξτρεμισμός, που βαρύνεται με δεκάδες δολοφονίες, με πιο γνωστή την οργάνωση 17 Νοέμβρη, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σήμερα στη φυλακή».
Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής θέλησε να διαφημίσει και την τοποθέτησή του, στέλνοντας σχετικό δελτίο Τύπου. Στη δε ιστοσελίδα του, υπάρχει και ξεχωριστή παράγραφος με μεσότιτλο «Στην Ελλάδα ακροδεξιός αλλά και ακροαριστερός εξτρεμισμός».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δηλώνει πως «η αντιμετώπισή του ακροδεξιού εξτρεμισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολη, και δεν επαρκούν τα αστυνομικά μέτρα. Χρειάζεται ο συντονισμός μεταξύ των κρατών για την ανίχνευση των δικτύων που δημιουργούνται μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων». Αμέσως μετά τονίζει όμως πως «ταυτόχρονα, οφείλουμε να θεραπεύσουμε τις αιτίες που ωθούν στην ένταξη σε ακραίες οργανώσεις: τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, την αύξηση της ανεργίας και τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος».
Μάλιστα παρεμβαίνοντας για το μεταναστευτικό ζήτημα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρεται στην μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε μιλώντας για «οργανωμένη εισβολή» μεταναστών. Επίσης τάχθηκε υπέρ του να υπάρξει στο μεταναστευτικό «δικαιότερη κατανομή βαρών από όλα τα κράτη μέλη, αλλά και κοινή πολιτική επιστροφών απέναντι στις χώρες καταγωγής και προέλευσης».