Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως όλη η προσπαθεια της κυβέρνησης έχει στόχο την πλήρη αλλαγή της οικονομικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Λίγα μόλις 24ωρα πρίν…ξεκινήσει για τη Κίνα ο κ. Σαμαράς, έκανε λόγο για «αίσθηση αισιοδοξίας» που έχει αρχίσει να διαχέεται στη Ελλάδα, καθώς «η εικόνα της αλλάζει».Παρά ταύτα, επεσήμανε πως «δεν έχουμε βγει ακόμη από τα δύσκολα», την ώρα που «η ελπίδα ξαναγεννιέται. “…Έχουμε δρόμο, αλλά η πτώση σταμάτησε και σύντομα θα αρχίσει η άνοδος” τόνισε ο Αντώνης σαμαράς κλείνοντας λέγοντας : “Τώρα έχω μία έγνοια: να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Και ένα φόβο: να μη χαλαρώσουμε”.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σταματούν οι τριμηνιαίες επισκέψεις της τρόικας και η επόμενη σημαντική διαπραγμάτευση θα γίνει τον Οκτώβριο, για τον προϋπολογισμό του νέου έτους. Την ίδια περίπου ώρα, γινόταν γνωστό ότι το Eurogroup ενέκρινε τη διπλή δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ.«Η τρόικα έκανε ήδη πολύ ευνοϊκή έκθεση και θα σταματήσει αυτό το γνωστό ‘θρίλερ’ με την εδώ επιστροφή της Τρόικας κάθε τρεις μήνες. Μείζων διαπραγμάτευση θα γίνει ξανά τον Οκτώβριο, με τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Κι ως τότε ελπίζουμε και πασχίζουμε η εικόνα της χώρας μας να είναι ακόμα καλύτερη» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Σπάμε ταμπού δεκαετιών»
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς μίλησε για μεταστροφή του διεθνούς κλίματος έναντι της Ελλάδας, όπου πέρυσι κυριαρχούσε το Grexit -κλίμα που πλέον εκφράζεται με «τη ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads, από κοντά στις 2000 χιλιάδες πέρσι, στις 800 μονάδες». «Δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει τον κίνδυνο. Δεν έχουμε βγει από την ύφεση, η οποία συνεχίζεται για έκτη συνεχή χρονιά. Δεν έχουμε μειώσει την ανεργία, που έχει φτάσει το 27% για τον γενικό πληθυσμό κι έχει ξεπεράσει το 60% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Όμως η εικόνα τις χώρας έχει αλλάξει. Κανείς δεν μιλάει πια για Grexit. Η ψυχολογία, μέσα κι έξω από τη χώρα, άλλαξε τελείως» είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Τώρα έχω μόνον μια έγνοια: Να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Κι ένα μόνο φόβο: να μη χαλαρώσουμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θετικές εξελίξεις, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που βαίνει προς ολοκλήρωση, η επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και οι εκταμίευση του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας: «Στο μεταξύ δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια: προωθούμε συνεχώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σπάμε ταμπού δεκαετιών» και αναφέρθηκε στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις.
«Ήδη, για φέτος προγραμματίζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Απομάκρυνση ‘επιόρκων’, κοπανατζήδων, ανθρώπων που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά ή που καταργούνται οι θέσεις τους, μια που συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί. Δεν αφορά αυτό τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Η μείωση θα γίνει σταδιακά μέσω του κανόνα 1 προς 10» είπε. Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι «ήδη έγινε η μία μεγάλη του ΟΠΑΠ- πιστέψτε με- κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και με πολύ ικανοποιητικούς όρους. Κι ετοιμάζονται άλλες δύο μεγάλες για φέτος μόνο». Διευκρίνισε δε ότι «όταν μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις δεν εννοούμε μόνο από ξένους. Θέλουμε ξένες επενδύσεις, αλλά θέλουμε πρωταγωνιστές και τους Έλληνες επενδυτές». Σε ό,τι αφορά στη φορολογία ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι «είναι η πιο δύσκολη χρονιά, γιατί πληρώνονται όλα τα ‘υπόλοιπα’ των προηγουμένων ετών, συν τη φετινή επιβάρυνση». Επανέλαβε πάντως το στόχος του είναι να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις, με πρώτη τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Πρόσθεσε δε ότι «στόχος προσωπικός μου παραμένει ένα φορολογικό σύστημα όπου ο φόρος των επιχειρήσεων θα είναι ενιαίος και δεν θα ξεπερνά το 15%».
Επίθεση στις «συντεχνίες»
Με αφορμή την πρόθεση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων και την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των εκπαιδευτικών, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στις «συντεχνίες», λέγοντας μάλιστα ότι οι κινήσει αυτές γίνονται «με τη συναίνεση του λαού».«Συντεχνιακές πρακτικές που αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον, μπαίνουν πια στο περιθώριο. Απεργίες πάνω στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι απαράδεκτες! Η κοινωνία τις θεωρεί αποκρουστικές! Για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, οι ‘Πανελλαδικές’ είναι η κορυφαία στιγμή μιας προσπάθειας χρόνων. Και καθοριστικές για το μέλλον τους σε όλες τις επόμενες δεκαετίες. Δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν κάποιες συνδικαλιστικές νοοτροπίες να τινάζουν στον αέρα την κοινωνία, επειδή ζητήθηκε να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί …δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα!
«Δεν αντιδικούμε με τους εκπαιδευτικούς. Τους θέλουμε μαζί μας. Σκύβουμε πάνω στα προβλήματά τους. Αλλά το ξεκαθαρίζουμε σε κάθε κατεύθυνση – κι όχι μόνο προς τους εκπαιδευτικούς ασφαλώς: Για να υπάρξει σταθερότητα, ομαλότητα και Ανάπτυξη, το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από τις συντεχνιακές ιδιοτέλειες».Η Ελλάδα γίνεται ‘φυσιολογική χώρα’. Όπου όλοι έχουν δικαιώματα, και όλοι έχουν υποχρεώσεις. Κι όπου κανείς δεν μπαίνει πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Κάποιοι θέλουν να συνεχίσουμε όπως παλιά: Να κυριαρχούν, δηλαδή, τα προνόμια των συντεχνιών και να θυσιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών. Όσοι έτσι σκέφτονται να το ξεχάσουν» είπε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας: «Συντεχνίες μέχρι σήμερα έκλειναν εταιρίες, συντεχνίες απέκλειαν λιμάνια, συντεχνίες μπλόκαραν την κίνηση στις πόλεις. Ας το καταλάβουν, λοιπόν, όλοι: αυτές είναι εικόνες από την Ελλάδα του χθες, δεν είναι εικόνες από την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Και τέτοιο χάλι δεν αξίζει σε κανέναν μας. Και κυρίως δεν αξίζει στη γενιά που έρχεται. Προσθέστε, μάλιστα, ότι βάζουμε τέλος σε όλα αυτά και με τη συναίνεση της κοινωνίας, η οποία, πράγματι, πάντοτε, είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς και η οποία το περίμενε να γίνει αυτό και η οποία το χειροκροτεί».