«Στο λιμάνι των Καννών είναι αγκυροβολημένα καμιά τριανταριά με σαρανταριά γιοτ πλουσίων και διάσημων απ όλο τον κόσμο. Το τι συμβαίνει σε κάθε φεστιβαλικό δεκαήμερο των Καννών ξεπερνάει τη φαντασία ακόμα και των…πιο διάσημων συνοδών πολυτελείας. Κάθε γιοτ είναι “φορτωμένο” με τουλάχιστον δέκα πανέμορφα κορίτσια. Μοντέλα, αλλά και “συνοδοί”. Από παντού. Κυρίως από Λονδίνο, Παρίσι, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Μαρόκο, Ρωσία». Ο άνθρωπος που τα αποκαλύπτει όλα αυτά σε δημοσιογράφο του επαγγελματικού, κινηματογραφικού περιοδικού «The Hollywood Reporter» , είναι ο 48χρονος Λιβανέζος με το όνομα Νάχα, ο οποίος, τον Αύγουστο του 2007, αφού πρώτα μπουκάρισαν μπάτσοι σε σουίτα του «Κάρλτον», για να τον συλλάβουν, στη συνέχεια κατηγορούμενος ως προαγωγός κατέληξε για 11 μήνες σε φυλακές της Γαλλίας.
Ο Νάχα λοιπόν, αν και ο ίδιος το αρνείται, υπήρξε κάτι σαν κουβαλητής κοριτσιών του Μοατεσέμ Καντάφι. Του επονομαζόμενου και Playboy της φαμίλιας του «Μονάρχη» πατρός του (το παλικάρι που σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του το 2011) «Τα κορίτσια λοιπόν, κάθε είδους, και κάθε εθνικότητας, με την προϋπόθεση φυσικά να τηρούν τις καλύτερες σωματικές προυποθέσεις, “λειτουργούν” και εξυπηρετούν εκατοντάδες πλούσιους πελάτες σε όλα τα σημεία του φεστιβάλ. Των ξενοδοχείων, των μεγάλων γραφείων, των γιοτ, παντού»
Το σπορ αυτό, σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι πασίγνωστο στην Αστυνομία. Όμως, οι άνθρωποι του Νόμου δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Για έναν προφανή λόγο: Να μην τραυματιστεί το… κύρος του φεστιβάλ! Δηλαδή , να μην χαθεί μισό euro από τον τζίρο. Αστρονομικών διαστάσεων. Γιατί μαζί με την πορνεία, προστίθεται ο τζίρος από εστίαση, από τις μπουτίκ και φυσικά από τα ξενοδοχεία. Όλοι οι Καννιώτες να αισθάνονται ευτυχισμένοι.Οι Γάλλοι ονομάζουν την κατηγορία αυτών των πανέμορφων κοριτσιών «Pules de Luxes», που πάει να πει «call girls πολυτελείας». Ανάμεσά τους όχι μόνο μανεκέν και επαγγελματίες «συνοδοί», αλλά ακόμα και φοιτήτριες. Που έρχονται εδώ για να κάνουν την μπάζα τους.
Κατά μέσο όρο, το καθημερινό μεροκάματο κάθε τέτοιου κοριτσιού καταλήγει στα τέσσερα χιλιάρικα. Ευρώ εννοείται. Τουτέστιν μέσα σε δέκα μέρες εισπράττουν σαράντα. Τουλάχιστον.
«Εγώ» λέει μια Νταίζη που διατηρεί την ανωνυμία της, « σ’ ένα βράδυ έβγαλα σαράντα χιλιάρικα» Πως; Μα φυσικά από τους πιο γενναιόδωρους πελάτες που είναι οι Αραβες. «Αφού πρώτα ικανοποιήσουμε όλες τις επιθυμίες τους -μερικές φορές δεν μας αναγκάζουν να κάνουμε απολύτως τίποτα, απλώς να κυκλοφορούμε μ’ ένα ποτήρι στο χέρι σαν διακοσμητικά αντικείμενα,-, στη συνέχεια μας δίνουν ένα φάκελο που γράφει «Gift» (δώρο)». Εκτός από τα call girls πολυτελείας, στους δρόμους περιφέρονται και δεκάδες άλλες προσιτές για τους κοινούς θνητούς με τιμές από 50 μέχρι 100 euros. Πενταροδεκάρες δηλαδή. «Οι Γαλλίδες, και κυρίως αυτές που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Ριβιέρας, γνωρίζουν καλύτερα τα κατατόπια και συνήθως κερδίζουν περισσότερα», συμπληρώνει η ίδια Νταίζη
«Για να βρεις καλό πελάτη , πρέπει απαραιτήτως να τα χώνεις στους ρεσεψιονίστες των πεντάστερων ξενοδοχείων. Οσο περισσότερα τους δίνεις τόσο περισσότερους και πιο γενναιόδωρους πελάτες εκείνοι σου βρίσκουν. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου δεν γνωρίζει τίποτα. Σφυρίζει αδιάφορα. Οι ρεσεψιονίστες είναι οι μεσολαβητές. Αυτοί που συνδέουν τον πελάτη με το «εμπόρευμα». Και τούμπαλιν. Και το καλύτερο γι’ αυτούς είναι ότι τα παίρνουν εις διπλούν. Και από τον πελάτη και από το κορίτσι».
Τα κλεμμένα διαμάντια Chopard
Ενα ερώτημα βασανίζει την πολυπληθή κοινότητα του φεστιβάλ των Καννών: άραγε τα πόσο να αξίζουν τα διαμάντια που κλάπηκαν από σουίτα μεγαλοστελέχους της Chopard; Ένα και κάτι ψιλά; Εκατομμύριο εννοείται. Ή μήπως πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά;, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο υπεύθυνος δημοσιότητας της ίδιας φίρμας κοσμημάτων.Το περιστατικό, γνωστό από την Παρασκευή, έλαβε χώρα μακριά από την Κρουαζέτ -είκοσι λεπτά με αυτοκίνητο- στο Souite Novotel Centre. Οι άνθρωποι που σούφρωσαν τις πολύτιμες πέτρες πρέπει να ήταν πολύ καλά πληροφορημένοι από «μέσα».
Η Chopard είναι η φίρμα που κάθε χρόνο «κατασκεύαζει» το τρόπαιο του Χρυσού Φοίνικα. Και που προμηθεύει -δηλαδή δανείζει- σε stars αλλά και μανεκέν που διασχίζουν το red Carpet, βραχιόλια, περιδέραια και δαχτυλίδια φορτωμένα με ποικιλία πολύτιμων λίθων. Όλα αυτά, μόνο για ένα πέρασμα και ασφαλισμένα με αρμυρά ποσά. Και φυσικά, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα αρκετών φουσκωτών.Κάπως έτσι, ας πούμε, κυκλοφόρησαν η Μσριόν Κοτιγιάρ, η Τζούλιαν Μουρ, η ΚάρεΪ Μάλιγκαν, η Νικόλ Κίντμαν και δεκάδες άλλες star.
Με απλά λόγια, το Festival De Cannes λειτουργεί αποκλειστικά με τους εξής σπόνσορες: Η Mercedes προσφέρει όλες τις λιμουζίνες. Η HP ολόκληρο το ηλεκτρονικό-σε κομπιούτερς-υλικό. Η Nespresso τσάμπα καφέδες σε χιλιάδες δημοσιογράφους. Η Orange την κινητή τηλεφωνία. Και η Chopard τα κοσμήματα. Κάθε σταρ που είναι καλεσμένη στο φεστιβάλ είναι υποχρεωμένη, με συμβόλαιο: Να διασχίσει το red carpet. Να ποζάρει για τους παπαράτσι. Και απαραιτήτως να διακοσμήσει το κορμί της με δανεικά κοσμήματα της Chopard. «Και η Τέχνη;» θα ρωτήσετε. Α, ναι κι αυτό. Το σελοφάν και το άλλοθι κάθε σοβαρού φεστιβάλ…