Ξεκίνησε η μεταγωγή των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής οι οποίοι μεταφέρνται από τη ΓΑΔΑ στα σωφρονιστικά καταστήματα όπου θα εκτίσουν τις ποινές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταχθούν στο Μαλανδρίνο και στις φυλακές Τρικάλων.
Λίγο μετά τις 14.30 δύο λεωφορεία αναχώρησαν από την πίσω πλευρά της ΓΑΔΑ μεταφέροντας καταδικασθέντες στην επαρχία, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση. Οι Ρουπακιάς και Καζαντζόγλου μεταφέρονται στις φυλακές του Μαλανδρίνου, ενώ με τη δεύτερη κλούβα μεταφέρεται στις γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα της Θήβας, η 42χρονη ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη.
Στις 16.00 αναμένεται να ξεκινήσουν οι μεταγωγές των υπολοίπων που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι. Κρατούνται 25 συνολικά άτομα στη ΓΑΔΑ, ενώ για να επιταχυνθεί η διαδικασία των μεταγωγών, σε συνεννόηση με την εισαγγελέα αστυνομικοί παρέλαβαν τα φυλακιστήρια. Οι καταδικασθέντες στην πλειονότητά τους θα οδηγηθούν στις φυλακές Δομοκού και κάποιοι θα μεταχθούν στις φυλακές Τρικάλων.
Στη ΓΑΔΑ και το Μεταγωγών πέρασαν τη νύχτα οι καταδικασμένοι της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που παραδόθηκαν ή συνελήφθησαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί των αναστολών, ενώ αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών. Σύμφωνα επίσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας θα τεθούν σε 14ήμερη απομόνωση.
Στη ΓΑΔΑ βρέθηκαν οι 25 από τους καταδικασθέντες, μεταξύ αυτών και το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής, Κώστας Μπαρμπαρούσης. Τελευταίος μετέβη ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος συνελήφθη χθες λίγο μετά τις 10 το βράδυ στο σπίτι, καθώς βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Φυγόποινος εξακολουθεί να παραμένει ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς ο οποίος όπως δήλωσε ο συνήγορός του αρνείται να παραδοθεί και παραμένει κρυπτόμενος σε άγνωστη τοποθεσία. Οι αστυνομικοί τον έψαχναν σε περιοχές της Αθήνας αλλά και στα Γιάννενα χωρίς να καταφέρουν να τον εντοπίσουν.
Στην ΕΡΤ μίλησε ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι ο Χρήστος Παππάς, έκανε την επιλογή, σε αυτή τη φράση, να μην εμφανιστεί, διότι «θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο, οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση. Όπως είπε ο κ. Σταυριανάκης το σκεπτικό του πελάτη του είναι: «Είναι σωστό και αζήμιο για μένα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Δευτεροβαθμίου δικαστηρίου να έχω εκτίσει ποινή για το χρόνο της οποίας δεν μπορεί να μου τον δώσει κανείς πίσω αν αθωωθώ ή μειωθεί η ποινή μου».
Ο κ. Σταυριανάκης σημείωσε ότι «η απόφαση του Χρήστου Παππά μπορεί τώρα να μην ακούγεται σωστή, αλλά δεν θα υποστεί και τίποτα χειρότερο από το να εκτίσει μια ποινή που στο τέλος δεν χρειάζεται να την εκτίσει».
Ερωτηθείς εάν ο Παππάς είχε αποφασίσει από πριν να μην παρουσιαστεί, ο κ. Σταυριανάκης ανέφερε ότι το είχε συζητήσει γιατί είχε τον φόβο να μη δοθεί αναστολή στην ποινή του, ενώ δήλωσε ότι θα προσέλθει ο Χρήστος Παππάς όταν βγει τελεσίδικη απόφαση. Ο κ. Σταυριανάκης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει που είναι ο Χρήστος Παππάς.
Σε ότι αφορά αφορά τον Γιάννη Λαγό, ο οποίος έχει τη βουλευτική ασυλία, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, και μέσω ανάρτησής του στο Twitter αναφέρει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα ζητήσει από την εισαγγελέα της υπόθεσης να πάει καταθέσει.
Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του Αρείου Πάγου, το απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου που αφορά την καταδίκη σε κάθειρξη 13 ετών και την έκτισή της του Γιάννη Λαγού, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία που θα κρίνει αν θα αρθεί η ασυλία του ώστε να συλληφθεί για να οδηγηθεί στην φυλακή.
Οι συνήγοροι του ευρωβουλευτή καταθέτουν άμεσα έφεση κατά της απόφασης σε βάρος του, ώστε να παραλάβουν το σχετικό αντίγραφο (εφετήριο) για να το καταθέσουν στη Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα εξετάσει την υπόθεση για να την εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος.
Αναστολή έλαβαν 12 από τους 51 καταδικασθέντες. Ανάμεσά τους η Ελένη Ζαρούλια και τέσσερις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με τους όρους της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.