Ένα ρινικό σπρέι, το οποίο μπλοκάρει την απορρόφηση του κορωνοϊού από τον οργανισμό αναπτύσσει μία ομάδα επιστημόνων, με τις μέχρι στιγμής έρευνες να δείχνουν ότι το σκεύασμα προστάτευσε εντελώς τις νυφίτσες στις οποίες χορηγήθηκε.
Το σπρέι, που περιγράφεται από τους επιστήμονες ως μη τοξικό, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο «όπλο» κατά της πανδημίας, αφού η καθημερινή χρήση του θα λειτουργούσε σαν το εμβόλιο.
Η έρευνα διεξάγεται εδώ και μήνες από επιστήμονες του Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης, του Erasmus Medical Center της Ολλανδίας και του Cornell University.
Όπως εξηγούν οι New York Times, το σπρέι επιτίθεται απευθείας στον ιό. Περιέχει ένα λιποπεπτίδιο, ένα σωματίδιο της χοληστερίνης που συνδέεται με μία αλυσίδα αμινοξέων. Αυτό το συγκεκριμένο λιποπεπτίδιο ταιριάζει ακριβώς στην αλυσίδα αμινοξέων στην ακίδα του κορωνοϊού, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό που κάνει το σπρέι είναι να προσκολλάται στην ακίδα του ιού, εμποδίζοντάς την να «κολλήσει» στα ανθρώπινα κύτταρα.
Στην έρευνα, το σπρέι χορηγήθηκε σε έξι νυφίτσες, οι οποίες στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ζευγάρια και τοποθετήθηκαν σε τρία κλουβιά. Σε κάθε κλουβί τοποθετήθηκαν επίσης δύο νυφίτσες που είχαν λάβει placebo, καθώς και μία νυφίτσα που είχε σκόπιμα μολυνθεί με τον κορωνοϊό.
Οι νυφίτσες χρησιμοποιήθηκαν γιατί έχει διαπιστωθεί ότι κολλάνε ιούς μέσω της μύτης, όπως και οι άνθρωποι.
Μετά από 24 ώρες, καμία από τις νυφίτσες που είχαν λάβει το σπρέι δεν νόσησε, ενώ αντίθετα όλες οι νυφίτσες που είχαν πάρει το placebo κόλλησαν.
Η προστασία του σπρέι διαρκεί περίπου 24 ώρες, ενώ το κόστος παραγωγής του θεωρείται χαμηλό και η φύλαξή του δεν απαιτεί ψυγείο.
Η ομάδα των επιστημόνων που αναπτύσσει το σπρέι χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει στις ανθρώπινες δοκιμές και ελπίζει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Operation Warp Speed της αμερικανικής κυβέρνησης ή να συνεργαστεί με κάποια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία.