Η «Εταιρία δολοφόνων» έδρασε από το 1981 μέχρι το 1987. Ο αρχηγός της Χρήστος Παπαδόπουλος ήταν δικηγόρος, πρώην δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας και πατέρας τριών παιδιών.
Πέθανε χθες σε ηλικία 82 ετών σε νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που στη δεκαετία του ’80 δολοφόνησε οκτώ ηλικιωμένους, για να αποσπάσει την περιουσία τους.
Η δράση του είχε συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα, όταν αποκαλύφθηκε το Πάσχα του 1987. Η δράση της εταιρίας δολοφόνων είχε ξεκινήσει από το 1981. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, δικηγόρος, πρώην δήμαρχος της Νέας Χαλκηδόνας και πατέρας τριών παιδιών είχε προφίλ υπεράνω πάσης υποψίας, όπως και οι συνεργοί του. Κι όμως, όπως διαπιστώθηκε, δολοφόνησαν οκτώ άτομα για να καρπωθούν τις περιουσίες τους…
Η μεθοδολογία ήταν ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Τα μέλη της εταιρίας δολοφόνων προσέγγιζαν πλούσιους ηλικιωμένους, που ζούσαν μακριά από τους συγγενείς τους και αφού πρώτα πλαστογραφούσαν τις διαθήκες για να τις καρπωθούν, τους σκότωναν με τέτοιο τρόπο, που παρέπεμπε τις αρχές είτε σε δυστύχημα είτε σε θάνατο από φυσικά αίτια.
Η απολογία του Χρήστου Παπαδόπουλου
«Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, η δράση μας είχε ιδεολογικό υπόβαθρο. Από μικρό παιδί είχα αριστερή συνείδηση. Σε καμία διαθήκη δεν υπήρχαν λιγότεροι από πενήντα κληρονόμοι. Δηλαδή, δεν τα έκανα όλα αυτά για τον εαυτό μου, αλλά για να βγάλω τον φτωχό από την πείνα του. Τότε πίστευα ότι έχει μεγαλύτερη αξία να φάνε ψωμί 150 άνθρωποι, από τη ζωή ενός 85χρονου ή 90χρονου».
Στο κύκλωμα των συνεργατών τους υπήρχαν μεταξύ άλλων συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και ψευδομάρτυρες. Η ποιότητα των παραχαράξεων ήταν τέτοια, που ακόμα και ειδικοί γραφολόγοι δυσκολεύονταν να διαπιστώσουν την πλαστότητα.
«Ήμουν εγκέφαλος – ανεγκέφαλος. Τότε είχαν πάρει τα μυαλά μας αέρα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να τα κάνουμε όλα αυτά. Φτάσαμε σε ακραίες καταστάσεις» είχε πει ο Παπαδόπουλος.
Πώς τους ανακάλυψε η αστυνομία
Το 1986 ο εφοπλιστής Χαράλαμπος Τυπάλδος βρέθηκε νεκρός στα γραφεία της ναυτιλιακής του στον Πειραιά. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή αλλά ένα λάθος άρχισε να ξεσκεπάζει τη δράση της συμμορίας. Στη διαθήκη του εφοπλιστή εμφανίστηκε ένα άγνωστο πρόσωπο. Ο Νίκος Πέππας. Η σύζυγος και η κόρη του θύματος ανέθεσαν την υπόθεση σε ιδιωτικό ερευνητή, που ένα χρόνο μετά βοήθησε την αστυνομία να φτάσει στην άκρη του νήματος.
Ο αρχηγός της εταιρίας δολοφόνων, καταδικάστηκε 8 φορές σε θάνατο και σε 25 χρόνια κάθειρξη. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Πολυετείς ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν και στους πέντε συνεργούς του.
Το 2001 πήρε άδεια από τις φυλακές της Κέρκυρας και έγινε δραπέτης. Συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το 2008. 3 χρόνια μετά, στα 73 του χρόνια οι αστυνομικοί του πέρασαν ξανά χειροπέδες για την απαγωγή μίας γυναίκας, που γλίτωσε τη τελευταία στιγμή.
Με τον θάνατό του κλείνει ένα από τα πιο ανατριχιαστικά κεφάλαια στα χρονικά του εγκλήματος. Μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις του 20ου αιώνα, που έκανε τον ίδιο και την εταιρία δολοφόνων του, συνώνυμα του οικονομικού οργανωμένου εγκλήματος.