“Ήμουν στη Βόρεια Ελλάδα για δύο ημέρες, γύρισα τα νοσοκομεία και μίλησα με τους συναδέλφους εκεί. Η αίσθηση είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν τηρούν τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, που μετά μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και ανάγκη για διασωλήνωση. Υπάρχει πολύς κόσμος στο δρόμο, που κάθεται παρέα στα παγκάκια χωρίς αποστάσεις, πίνουν καφέ παρέα, βγάζουν τη μάσκα για να μιλήσουν, είναι σημαντικά και βοηθούν στη διάδοση του κοροναϊού και στα κρούσματα” δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», μιλώντας στον Realfm 97,8.
“Προφανώς έχουμε κουραστεί και είναι λογικό να έχουμε κουραστεί, αλλά νομίζω ότι είμαστε στο τέλος, θα αρχίσουν τα πράγματα να βελτιώνονται μετά τις γιορτές και πρέπει να κάνουμε υπομονή. Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα, αλλά θα είμαστε καλά αν προσέξουμε, θα έχουμε τους δικούς μας” πρόσθεσε.
“Το να φάμε παρέα με πολλούς φίλους είναι κάτι που δεν θα δούμε φέτος, δεν θα πρέπει να το δούμε. Πρέπει να είμαστε λίγοι στο εορταστικό τραπέζι και να μείνουμε αυτοί οι ίδιοι σε όλες τις γιορτές. Αν αλλάζουμε από ένα τραπέζι στο άλλο ακόμα και με λίγα άτομα υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Αν είμαστε κάθε ημέρα με άλλους ανθρώπους χωρίς μάσκα” υπογράμμισε.
“Δεν υπάρχει νόημα να κρατήσουμε τα εστιατόρια κλειστά και να μαζευτούμε στα σπίτια 10-10 και 20-20 άτομα. Να φροντίσουμε και στα σπίτια να αποφύγουμε την πολυκοσμία και τις μεγάλες παρέες. Ο σκοπός είναι να κρατήσουμε τα μέτρα και να περιορίσουμε τις επαφές χωρίς μάσκα για αρκετό ακόμα διάστημα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία από όλους μας για τις γιορτές και περισσότερο στη Βόρεια Ελλάδα. Οι συνάδελφοι εκεί είναι πραγματικά πολύ ανήσυχοι και χρειάζονται τη στήριξη μας” σημείωσε.
“Τα επαρχιακά νοσοκομεία που έχουν φτιαχτεί για 170 αρρώστους και σε όλη την περίοδο του χειμώνα νοσηλεύουν κανονικά 70 ή 90 ασθενείς με γρίπη και δίνουν οξυγονοθεραπεία σε αυτούς και άλλους ασθενείς, τώρα έχουν από 120 -130 ασθενείς το καθένα που θέλουν ταυτόχρονα οξυγονοθεραπεία και έντονη παρακολούθηση. Είναι τιτάνια προσπάθεια να τα βγάλουν πέρα. Είναι τόση πολύ η πίεση στο σύστημα που η προσπάθειά τους είναι υπεράνθρωπή” τόνισε.