Περί τα 25 με 30 δισ. ευρώ εκτιμά ο επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), Μπερντ Λούκε τις απώλειες της Γερμανίας από την ελληνική διάσωση και προβλέπει…νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Υποστηρίζει δε, ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει η Γερμανία την Ευρωζώνη, αλλά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), ο κ. Λούκε υποστηρίζει ότι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία διοχετεύεται το 9% των γερμανικών εξαγωγών, ποσοστό το οποίο ο ίδιος αξιολογεί ως όχι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ υποστηρίζει ότι, με την έξοδό τους από την ευρωζώνη…θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και ενδεχομένως να αυξηθούν και πάλι οι εξαγωγές των γερμανικών εταιρειών, οι οποίες έχουν περιοριστεί λόγω της ύφεσης. Ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» υποστηρίζει ακόμη ότι τα δάνεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) πρέπει να θεωρούνται χαμένα, καθώς -όπως λέει- «η Ελλάδα είναι πρακτικά χρεοκοπημένη και διασώζεται με δανεισμό μόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές».
«Εάν (η Ελλάδα) δεν μπορεί να επιστρέψει το 50% του χρέους της, θα στοιχίσει στους Γερμανούς φορολογούμενους 25 με 30 δισ. ευρώ. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, έχει ήδη συμφωνηθεί ότι επίκειται αναδιάρθρωση, αλλά όχι πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι πολίτες εξαπατώνται. Αυτές οι απώλειες είναι αναπόφευκτες για τη Γερμανία, λόγω της ανόητης πολιτικής διάσωσης, η οποία χρεώνεται στην κ. Μέρκελ και όχι σε εκείνους που ασκούν κριτική και θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ» προσθέτει ο κ. Λούκε.
Σε συνέντευξή του πάντως στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Λούκε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, εφόσον το κόμμα του καταφέρει να μπει στη Βουλή, υπό τον όρο ότι θα συμφωνηθεί η αυστηροποίηση των όρων παροχής βοήθειας από τον ΕΜΣ προς τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
«Με άλλα λόγια, οι δόσεις θα καταβάλλονται μόνον εφόσον οι χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτήν τη στιγμή, χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία εισπράττουν τα χρήματα ανεξαρτήτως του εάν εκπληρώνουν τους όρους της βοήθειας, επειδή μας λένε ότι καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια» δήλωσε και κατηγόρησε την τρόικα ότι είναι πολιτικοποιημένη και δεν είναι σε θέση να λάβει αντικειμενικές αποφάσεις.