Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς της κυβέρνησης. Από την μία τα κρούσματα μειώνονται, από την άλλη όμως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική. Παράλληλα, καραδοκεί το τρίτο κύμα της πανδημίας και οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την άρση οποιοδήποτε μέτρου.
Η κυβέρνηση και η Υπ. Παιδείας, επιμένουν πως το άνοιγμα των σχολείων ήταν, είναι και θα είναι η προτεραιότητά τους: «Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, κρίνοντας βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα και περιμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, υποστήριξε ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το πώς θα αποτραπεί ο συνωστισμός. Πρότεινε, μάλιστα, να ανοίξουν τα σχολεία σύμφωνα με το μοντέλο της Βοστώνης: «Tα μισά παιδιά πάνε στο σχολείο και τα άλλα κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως και εναλλάσσονται». Δηλαδή, κάθε μαθητής πηγαίνει στο σχολείο δυο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα και, ομοίως, δύο ή τρεις ημέρες κάνει μαθήματα από το σπίτι.
«Επιπλέον», συμπλήρωσε η κα. Λινού, «θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον υπαίθριο χώρο, να περνάνε πιο πολλές ώρες έξω, με ένα φούτερ και αντιανεμικό, για να αερίζονται οι τάξεις και να μειώνεται η διασπορά».
Σύψας: να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά στις 7/1
Ο κύριος Σύψας, πάλι, ανέφερε έναν εναλλακτικό τρόπο για το άνοιγμα των σχολείων: να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου τουλάχιστον τα Δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού τις προσεχείς ημέρες.
Πηγή: iefimerida.gr