Μία άλλη διάσταση στο θέμα της μετάλλαξης του κοροναϊού έδωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Mανώλης Δερμιτζάκης, μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κηρύξει νέο γενικό lockdown στη Μεγάλη Βρετανία.
Με ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Δερμιτζάκης υποβαθμίζει την ανησυχία που έχει προκαλέσει λέγοντας μάλιστα ότι «είναι πολιτική υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης» και προσθέτει: «Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη».
Πάντως αναφέρει ότι «μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα».
«Το νέο στέλεχος στη Βρετανία.
Εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος με σειρά μεταλλάξεων σε σχέση με το προηγούμενο που δημιούργησε την εντύπωση ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα με βάση το γεγονός ότι είναι το 65-70% των μολύνσεων σε Λονδίνο και νότια Αγγλία.
Αυτό όμως δε σημάνει ότι είναι και πιο μεταδοτικό. Αυτή η εκτίμηση ότι είναι 70% πιο μεταδοτικό στη Βρετανία δεν έχει αποδειχθεί, και είναι περισσότερο θα έλεγα «πολιτική» υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη. Επιστημονικά αυτό ονομάζεται drift δηλαδή τυχαία μετάβαση του ιού σε άλλη κατάσταση χωρίς να σημαίνει ότι άλλαξαν τα «βιολογικά» του στοιχεία, δηλαδή η αλληλεπίδραση του με τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να δείξει κανένας μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που δεν έχει γίνει ακόμα. Όποτε ας μην αγχωνόμαστε. Αυτά γίνονται συνέχεια.
Παρ’ όλα αυτά όμως μας λέει και ότι, πάλι κατά τύχη, μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα και όσο πιο πολλοί γίνεται και κατά προτίμηση με χαμηλό ιικό φορτίο στην κοινότητα.
Μάλιστα, με αφορμή το δημοσίευμα του anatropinews, ο καθηγητής Γενετικής επισήμανε στο twitter:
Να ξεκαθαρίσω οτι εγω δεν εστιάζομαι σε πολιτικά κίνητρα. Απλώς λεω το οτι υπαρχει ένδειξη για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα γινεται χρησιμο και επομένως προβάλεται πιο πολυ απο τη Βρετανική κυβέρνηση για να καλύψει τις αποφασεις της να ανοίξει την οικονομια.
— Manolis Dermitzakis (@dermitzakis) December 21, 2020