Την καταδίκη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων οκτώ κατηγορουμένων αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναφορικά με επισφαλή δάνεια περίπου 700 εκατ. ευρώ της Proton Bank.
Πρόκειται για δάνεια που είχε χορηγήσει η PROTON BANK κατά την περίοδο 2010-11, και τα οποία φέρονται να κατέληξαν σε εταιρείες συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη. Την περίοδο που ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μεσουρανούσε με την ανοχή του τότε πολιτικού συστήματος τόσο στα ΜΜΕ όσο και στον επιχειρηματικό στίβο και πολιτικά πρόσωπα από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την εύνοιά του.
Το Δικαστήριο έκρινε ενόχους εκτός από το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ακόμη οκτώ πρόσωπα από τα συνολικά 43 που το Μάρτιο του 2015 έκατσαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πρόκειται για δύο δικηγόρους και έξι στελέχη της Τράπεζας τα οποία κρίθηκαν ένοχα για το αδίκημα της απιστίας, ενώ όλοι αθωώθηκαν από τις υπόλοιπες κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Πιο αναλυτικά ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία για το αδίκημα της απιστίας των δικηγόρων, των μελών του ΔΣ της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που είχαν εγκρίνει τα επίμαχα επισφαλή δάνεια.
Να σημειωθεί ότι οι καταδικασθέντες ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου, αναμένεται στις 13 Ιανουαρίου.
Οι ποινικές διώξεις για ELFE και χρέη
Εκτός από την υπόθεση Proton ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει και μία σειρά εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων έντεκα προσώπων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με καταγγελλόμενη ζημία σε βάρος της επιχείρησης αερίου άνω των 115 εκατ. ευρώ. Δεν είναι όμως και η μοναδική εμπλοκή Λαυρεντιάδη με την ELFE. To Γενάρη του 2019 ο ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, Στέφανο Μπαξεβάνη ,σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δίωξη για ηθική αυτουργία σε:
● απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου,
● καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και
● ψευδής υπεύθυνη δήλωση.
Η σχετική εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, το 2016, σύμφωνα με την οποία η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση. Στην ουσία μεταβιβάζονταν η επιχειρηματική δραστηριότητα της ELFE σε δύο άλλες εταιρείες δικών του συμφερόντων, με αποτέλεσμα να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την ALPHA BANΚ.
Πηγή: Documento