Σημεία συνέντευξης του τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Ά Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Βούτση, στο Κόκκινο 105,5 και την εκπομπή «Allegro… μα με τρόπο» της Ευγενείας Λουπάκη.
Άθλια για μια ακόμα φορά προσπάθεια ιστορικής αναθεώρησης σε βάρος της Αριστεράς από τη Δεξιά με αφορμή την ακροδεξιά επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
· Το θέμα της ταύτισης, η οποία επιχειρείται από μερίδα του Τύπου και των ΜΜΕ αλλά και από δημοσιολογούντες, των οπαδών του Τραμπ και της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ με τις αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος αποτελεί ένα γενικότερο πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά στην αναθεώρηση της ιστορίας. Είναι στρατηγική και όχι μόνο για να φανεί η Αριστερά παρένθεση και να κλείσει αυτή η παρένθεση, να είναι ελεγχόμενη και να μην ξανάρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις. Είναι στρατηγική παρένθεση και για τη μεταπολίτευση. Όλο και περισσότερο γράφονται άρθρα εναντίον της δήθεν κακής μεταπολίτευσης, επί της ουσίας δηλαδή των δημοκρατικών κατακτήσεων της περιόδου. Εναντίον της δήθεν ηγεμονίας της Αριστεράς ή των συνδικαλιστών που καθυπόταξαν το κράτος ή των αριστεριστών που καθυπόταξαν τη δημοκρατία. Είναι μία γενικότερη στρατηγική πολύ σοβαρή. Εκεί εντάσσεται και το θέμα αυτής της ανιστόρητης και άθλιας ενοχοποίησης της Αριστεράς που επιχειρείται.
· Η πραγματικότητα ωστόσο διαψεύδει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ταύτισης. Η Ελληνική Βουλή ιστορικά από το 1964 μέχρι σήμερα έχει δεχθεί οργανωμένα τρεις επιθέσεις. Το βράδυ της 3ης Ιουλίου του 1964 δεξιοί ψηφοφόροι της τότε ΕΡΕ και της ακροδεξιάς εισέβαλλαν στο κτίριο της Βουλής και κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι την αίθουσα του Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος του υποψήφιου δημάρχου της Δεξιάς, Γιώργου Πλυτά. Μπήκαν μέσα στο Κοινοβούλιο, χειροδίκησαν, χτύπησαν και τραυμάτισαν βουλευτές και την αστυνομία της Βουλής ακριβώς ένα χρόνο πριν από τα Ιουλιανά.
· Από εκείνη την εποχή ερχόμαστε πλέον στις ημέρες μας. Υπήρξαν δύο πολύ σοβαρές προσπάθειες μαζικής εισβολής στο Κοινοβούλιο το 2018 και το 2019. Το 2018 ήταν οργανωμένη μια διαδήλωση από τη ΧΑ και από άλλες ακροδεξιές περιθωριακές δυνάμεις όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτή την ολιγομελή διαδήλωση δεν συμμετείχε η ΝΔ και άλλες επίσημες πολιτικές δυνάμεις. Σε αυτήν τη συγκέντρωση υπήρξε σχέδιο για χτύπημα και εισβολή στη Βουλή για να διακοπεί η συζήτηση. Επί ένα δίωρο σημειώθηκαν τέρατα και σημεία σε διάφορες πλευρές του Κοινοβουλίου. Προσπάθησαν να περάσουν μέσα, να ανέβουν στον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής αλλά αποκρούστηκαν.
· Λίγους μήνες αργότερα φτάνουμε στο ακόμα πιο σοβαρό συμβάν γιατί αφορά την πολύ μεγάλη εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 20 Ιανουαρίου 2019. Εκεί λοιπόν, υπήρχε ένα μικρό μέρος αυτής της πολύ μεγάλης διαδήλωσης, μιλάμε για περίπου 2 χιλιάδες άτομα που από την προηγούμενη ημέρα γνώριζε η αστυνομία ότι είχαν πρόθεση εισβολής στη Βουλή. Κυκλοφορούσαν μάλιστα από τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο σχέδια και χάρτες όπου αποτυπώνονταν οι χώροι και οι είσοδοι του κτιρίου. Πράγματι επί δύο ώρες και πλέον εκδηλώθηκε μια μεγάλη προσπάθεια από αυτές τις δυνάμεις να εισβάλλουν στη Βουλή από πολλές εισόδους. Μπροστά μου εναλλάσσονταν οι διμοιρίες των ΜΑΤ κι όχι μόνο η φρουρά της Βουλής που δεν θα αρκούσε με τίποτα αφού δίνονταν μάχες σώμα με σώμα. Η Βουλή κρατήθηκε. Υπήρξαν 28 τραυματίες αστυνομικοί εκείνη τη βραδιά ενώ δύο φορτηγά γέμισαν με σάκους που περιείχαν το «οπλοστάσιο» των διαδηλωτών από μπουλόνια, μάρμαρα, σίδερα και πέτρες.
· Για την τεκμηρίωση των παραπάνω δεν είναι ανάγκη να ανατρέξει κανείς στην ενημέρωση και το διάλογο που είχαμε εκείνη τη νύχτα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες όπου θέσαμε το ζήτημα και καταλογίσαμε και ευθύνες καταθέτοντας και φωτογραφίες κάποιων βουλευτών της ΧΑ που βρίσκονταν ανάμεσα στους επίδοξους εισβολείς. Αμέσως μετά μάλιστα, υπήρξε συστηματική προσωπική στοχοποίηση ενώ μου εστάλησαν και σχετικά εξώδικα από την ηγεσία της ΧΑ. Μπορεί λοιπόν κανείς να αναζητήσει την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ στις 23/01/2019 όπου περιγράφεται αναλυτικά η επιχείρηση βίαιης εισβολής στο Κοινοβούλιο και των αλλεπάλληλων κυμάτων επίθεσης αυτών των ακροδεξιών στοιχείων.
· Ουδέποτε λοιπόν η Αριστερά και οι αριστερές δυνάμεις επιχείρησαν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο βίαια είσοδο στο Κοινοβούλιο. Τονίζω μάλιστα ότι στις 20 Οκτωβρίου 2011 υπήρξε μια αποτροπή από το ΠΑΜΕ σε σχέση με ένα μέρος διαμαρτυρομένων, οι οποίοι ήθελαν να ανέβουν από τα πλαϊνά σκαλιά στη Βουλή. Δεν χρησιμοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις και απετράπη αυτό ως συμβάν. Άρα η Αριστερά, επί δεκαετίες με όλες της τις μορφές, όχι μόνο δεν έχει σχέση με τέτοιου είδους καταστάσεις αλλά έχει υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο είτε ως Κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είτε ως «πλατεία» του αντιμνημονιακού αγώνα. Αντίθετα δυνάμεις της ακροδεξιάς, φιλοφασιστικές ομάδες ή και στο απώτερο παρελθόν όπως το 64 δυνάμεις της κανονικής Δεξιάς έχουν επιχειρήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτού του είδους τα επεισόδια και την είσοδο στη Βουλή.
· Είναι για όλους αυτούς τους λόγους ντροπή, υποκύπτοντας σε τρέχουσες πολιτικές αντιπαραθέσεις, διαμάχες και σκοπιμότητες σε τόσο κρίσιμα ζητήματα για τη Δημοκρατία να εφευρίσκονται μέτωπα και να στοχοποιούνται παρατάξεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και να διαστρέφεται η ιστορία. Θέλουν συνειδητά να παραποιήσουν προς όφελος τους με την άθλια προπαγάνδα και να ξαναγράψουν την ιστορία τόσο της τελευταίας δεκαετίας της κρίσης όσο και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ολόκληρης της μεταπολίτευσης.