Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο για την καθυστέρηση ψήφισης του αντιρατσιστικού νόμου στην Ελλάδα. Με άπλα λόγια, το Παγκόσμιο Εβραϊκό συμβούλιο θέλει την κατανόηση και την αλληλεγγύη, στην μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που μαρτύρησαν στα χέρια των Γερμανών Ναζί. Ο αντισιμιτισμός αυξάνεται επικίνδυνα.. σε χώρες που η δημοκρατία ακροβατεί μεταξύ ενός τεντωμένου σχοινιού. Παράλληλα, η άρνηση του ολοκαυτώματος από τα ακραία στοιχεία, δημιουργεί φανατισμένους θρησκευόμενους ανθρώπους να μισούν το κάθε τι Εβραϊκό. Ήδη σε πολλές μουσουλμανικές χώρες το Ισραήλ είναι το κόκκινο πανί. Αυτός ο αντισιμιτισμός, αρχίζει να υφαίνεται τώρα και στην Ευρώπη; Ας δούμε τι λέει ο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο για την Ελλάδα σχετικά με τον αντιρατσιστικό νόμο.
“Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν πέσει στην αντίθεσή τους σε ένα νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού που θέτει εκτός νόμου την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Την Πέμπτη, ήταν προφανώς ως απάντηση στην ευρεία καταδίκη πάνω από τη στάση του κόμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις ελληνικές και διεθνείς εβραϊκές οργανώσεις, όπως το παγκόσμιο εβραϊκό συνέδριο, που είχε προτρέψει Αθήνα να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Την περασμένη εβδομάδα, WJC Πρόεδρος Ronald Lauder(Ρόναλντ Λόντερ) αποκάλεσε «πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι τα μεγάλα κόμματα στην Αθήνα είναι προφανώς σε θέση να βρει μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα.” Ο Ρόναλντ Λόντερ δήλωσε: “Μίσος εμπόρους και εξτρεμιστές, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο μια απειλή για τις μειονότητες όπως οι Εβραίοι. Είναι μια απειλή για τη δημοκρατία στο σύνολό. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να αγωνιστεί σθεναρά με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, και με την πλήρη δύναμη του νόμου. ”
Η Νέα Δημοκρατία είχε αρνηθεί να υποστηρίξει το νομοσχέδιο των δύο μικρότερων κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού, λέγοντας ότι η υπάρχουσα νομοθεσία ήταν επαρκής για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν γεννήσει από την Χρυσή Αυγή. Η πρόταση θα προσθέτουν αυστηρότερους, όπως χρόνο φυλάκισης και πρόστιμα για υποκίνηση και την εκτέλεση ρατσιστικών επιθέσεων και, για πρώτη φορά, να κάνει «έγκριση ή υποβαθμίζει τη σοβαρότητα των εγκλημάτων των Ναζί, το εβραϊκό Ολοκαύτωμα, και άλλες γενοκτονίες ” έγκλημα βάσει του ελληνικού δικαίου. Οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα με τα μέλη καταδικάστηκαν βάσει του νόμου δεν θα είναι επιλέξιμες για κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Ωστόσο, κρατικών φορέων και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία θα απαλλάσσονται.
Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα κάλεσε «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να περάσει νομοθεσία που θα εμφανίζει μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό και την άρνηση του Ολοκαυτώματος». Νέα Δημοκρατία κατέθεσε δική της εκδοχή του νομοσχεδίου, το οποίο επιχειρεί να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία. Το κόμμα λέει νομοσχέδιο “ενώνει την δημοκρατική κοινωνία και δεν περιέχει συνταγματικά προβλήματα.” Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή το περασμένο έτος, κερδίζοντας 7 τοις εκατό των ψήφων, ή 18 έδρες, το 300-μέλος της Βουλής των Ελλήνων. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι το κόμμα, το οποίο τρέχει σε έναν άγρια αντιμεταναστευτική πλατφόρμα, έχει τώρα περίπου το 10 τοις εκατό της στήριξης του ελληνικού πληθυσμού. Δεδομένου ότι η νομοθεσία δεν παρέχει τη βουλευτική ασυλία, τα μέλη της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να είχαν φυλακιστεί ή να τιμωρούνταν αν διαπιστωθεί κατά παράβαση του νέου νόμου”.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΟΣ ΤΖΙΦΑΣ