Σε αποκαλύψεις για τη δράση του «Μεγάλου Αδελφού» στις ΗΠΑ προχώρησε η εφημερίδα Washington Post, η οποία υποστηρίζει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει αναπτύξει και λειτουργεί από το 2007 πρόγραμμα που υποκλέπτει ηχητικά δεδομένα, βίντεο, φωτογραφίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφα και αρχεία σύνδεσης, έχοντας άμεση πρόσβαση στους σέρβερς εταιριών όπως η Microsoft, η Yahoo, η Apple, το Facebook κ.α.
Πρόκειται για το πρόγραμμα PRISM, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποτελεί εδώ και έξι χρόνια το «διάδοχο» του προγράμματος εγχώριων ερευνών χωρίς ένταλμα επί προεδρίας Μπους.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή, το απόρρητο πρόγραμμα πήρε πρόσφατα εκ νέου εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο, μετά από εκτεταμένες συζητήσεις και συνεδριάσεις. «Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω αυτού του προγράμματος», επεσήμανε η ίδια πηγή, «αποτελούν τις πιο σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες και χρησιμοποιούνται για την προστασία του έθνους κατά πιθανών απειλών».
Τη λειτουργία του προγράμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνόδευσε νομοθετική ρύθμιση που εξασφάλιζε αμνηστία για τις εταιρίες που θα συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτό.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), Τζέιμς Κλάπερ, παραδέχθηκε εμμέσως την ύπαρξη αυτού του προγράμματος αφού διευκρίνισε σε δήλωσή του το βράδυ της Πέμπτης ότι ο νόμος δίνει, μεν, τη δυνατότητα στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να συλλέγουν δεδομένα από εταιρείες του ίντερνετ αλλά, από την άλλη, επιτρέπει την παρακολούθηση μόνο «μη αμερικανών πολιτών» εκτός ΗΠΑ.
Πρόσθεσε, δε, ότι το δημοσίευμα της Post περιέχει ανακρίβειες χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες που εμπλέκονται στα δημοσιεύματα αρνήθηκαν ότι παρέχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές των συστημάτων και των δικτύων τους.
Η Google ανακοίνωσε ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι είχε αφήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ουδέποτε παρείχε τέτοιου είδους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.
Αλλά και η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει εθελοντικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων, διευκρινίζοντας ότι συμμορφώνεται μόνο «με τις διαταγές για αιτήσεις ειδικών λογαριασμών».
Ο επικεφαλής του Facebook σε θέματα ασφαλείας, Τζο Σάλιβαν, δήλωσε: «Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους διακομιστές του Facebook. Όταν ζητείται από την εταιρεία να παράσχει δεδομένα ή πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα άτομα, εμείς εξετάζουμε προσεκτικά κάθε τέτοιο αίτημα, συμβουλευόμαστε τους ισχύοντες νόμους και παρέχουμε τις πληροφορίες εφόσον αυτό απαιτείται από το δίκαιο».
«Δεν έχουμε ακουστά το PRISM», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Apple, Στιβ Ντόουλινγκ και διαβεβαίωσε πως «δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους servers μας και οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία ζητά πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες μας, πρέπει να έχει δικαστική εντολή».
Ερωτηθείς εάν η Apple έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα συλλογής δεδομένων της NSA και του FBI, αρνήθηκε να απαντήσει.
Ο συντάκτης του άρθρου, πάντως, επισημαίνει ότι τα συστήματα ασφαλείας των εταιριών αυτών είναι τόσο πολύπλοκα που θεωρείται απίθανο να μην έδωσαν χείρα βοηθείας στους τεχνικούς της NSA.
ΠΗΓΗ: protothema.gr