Για το αμφιλεγόμενο θέμα ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ελληνικά ΑΕΙ, τις δηλώσεις του σε διαδικτυακή εκδήλωση με αναφορά σε αστυνομία στο πανεπιστήμιο την περίοδο της χούντας, που προκάλεσαν σάλο, και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μίλησε στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!» ο υφυπουργός Παιδείας και πανεπιστημιακός, Άγγελος Συρίγος.
Για το επίμαχο νομοσχέδιο ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας και αν προτίθεται η κυβέρνηση να το αποσύρει ή έστω να διαβουλευτεί με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο υφυπουργός Παιδείας δηλώνει ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή «σήμερα ή τη Δευτέρα, νομίζω σήμερα» χωρίς αλλαγές στο αμφιλεγόμενο θέμα που αφορά στην ίδρυση αστυνομίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Για το μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.
Ο κ. Συρίγος δήλωσε πως «είναι δικαίωμα, ζούμε σε εξαιρετικά περίεργη κατάσταση λόγω της πανδημίας -την παρομοιάζω με πόλεμο κατά του Κορωνοϊού στον οποίο όλοι πρέπει να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη- αλλά από κει και πέρα είναι δικαίωμα κάποιου να διαδηλώσει τηρώντας τα μέτρα προστασίας που προστατεύουν και τον ίδιο».
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως δεν διανύουμε φυσιολογική περίοδο, όπως δήλωσε πρόσφατα σε διαδικτυακή εκδήλωση και όπου σημείωσε την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας την περίοδο της χούντας προκαλώντας πολλές αντιδράσεις, ο κ. Συρίγος απάντησε με δικό του ερώτημα.
Αναφερόμενος σε σκηνές ξυλοδαρμού καθηγητή από φοιτητές (Πολυτεχνείο) και σε κάψιμο λεωφορείων «επειδή είχαν την ατυχία να έχουν δρομολόγιο έξω από πανεπιστημιακό ίδρυμα», έθεσε το ερώτημα αν τέτοιες εικόνες απαντώνται σε άλλες χώρες.
«Πάντα υπήρχε ένταση στα πανεπιστήμια. Ήταν αδιανόητο να χτυπήσουνε καθηγητή, αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο κ. Συρίγος.
Στην επισήμανση ότι φύλακες πανεπιστημίων υπήρχαν από το 2013 αλλά απολύθηκαν στο όνομα του δευτέρου μνημονίου, ο κ Συρίγος δήλωσε άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα.
Για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας στη χώρα μας όταν σε ΕΕ δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στις ΗΠΑ εξετάζουν την κατάργηση της από τις πανεπιστημιουπόλεις.
Στις ΗΠΑ το ζήτημα τίθεται γενικώς μετά και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και το κίνημα Black Lives Matter λέει ο κ. Συρίγος, σε μια χώρα όπως είπε που οι αστυνομίες είναι «τοπικές».
Στην Ελλάδα «η αστυνομία από το 1974 και μετά ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και ελέγχεται από το κράτος αποκλειστικά, όχι από παραμηχανισμούς άλλους, ελέγχεται από νόμους, αν κάποιος αστυνομικός παραβιάσει τον όρκο του, τους νόμους, εντοπίζεται και ελέγχεται».
Για τον μεγάλο αριθμό ΕΔΕ που σπανίως καταλήγουν, ο κ. Συρίγος απάντησε πως «κάποιες δεν έχουν κατάληξη κατά καιρούς.». Ιδίως τα τελευταία χρόνια, τόνισε, περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας «έρχονται στην επιφάνεια».
Για τη φύλαξη από security αντί αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
«Έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στις ιδιωτικές εταιρείες security παρά στη δημόσια αστυνομία η οποία ελέγχεται από τους νόμους και το Σύνταγμα;» διερωτήθηκε ο κ. Συρίγος για την λύση φύλαξης που προτείνεται από πολλούς με εταιρείες security.
Ο υφυπουργός Παιδείας έκανε διάκριση της ασφάλειας «η οποία θα εξακολουθήσει να παρέχεται από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», από την αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων η οποία βάση του νόμου γίνεται μόνο από την αστυνομία, όπως είπε.
Στην επισήμανση ότι η αστυνομία μπορεί και σήμερα να παρεμβαίνει εντός πανεπιστημίων για ποινικά θέματα και ότι η αστυνομική παρουσία εντός των ιδρυμάτων θα εντείνει το φόβο, ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στο φόβο «πάρα πολλών συναδέλφων που αυτολογοκρίνονται, διότι φοβούνται ότι αυτό που θα πούνε ενοχλεί και γιαυτό δεν μιλάνε».
«Η Επιστήμη ελέγχεται από αυτές τις παρακρατικές μειοψηφικές ομάδες» δηλώνει ο κ. Συρίγος αναφερόμενος σε προκηρύξεις που έχουν βγει εναντίον συναδέλφων του πανεπιστημιακών που «απαγορεύουν τη διδασκαλία της Εγκληματολογίας διότι όταν διδάσκεις Εγκληματολογία συνεργάζεσαι με το κράτος και δεν στο επιτρέπουμε αυτό το πράγμα».
«Όταν θα ξέρω ότι μπορώ να προστατευτώ από αυτούς τους παρακρατικούς τύπους που θα μπουν μέσα και θα τα σπάσουν όλα και δεν θα εύχομαι να έχουν πάρει είδηση οι φύλακες στην είσοδο τον Πρύτανη και ο Πρύτανης να σηκώσει το τηλέφωνο και να απαντήσει στους φύλακες και να πάρουν την αστυνομία, τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά.
Για την σύνοδο των Πρυτάνεων που αντιτίθεται στο κυβερνητικό σχέδιο
Ο πανεπιστημιακός και υφυπουργός Παιδείας απαντάει πως οι πρυτάνεις απέτυχαν στην προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που τους έχει ανατεθεί βάσει νόμου από το 1982.
«Απέτυχαν λόγω του φόβου διότι ήξεραν ότι αν έλεγαν να μπει η αστυνομία μια φορά μέσα για τον χ-ψ λόγο, θα είχαν όλες τις επόμενες μέρες, που θα ήταν μόνοι τους μέσα, όλες αυτές τις ομάδες να τους τυραννάνε.».
Η δε ανακοίνωση της συνόδου Πρυτάνεων περιέχει «ανακολουθίες» υποστηρίζει ο κ. Συρίγος με τους Πρυτάνεις να προβληματίζονται όπως είπε για τη βάση εισαγωγής ότι θα προκαλέσει μείωση εισακτέων, όταν οι ίδιοι κάθε χρόνο ζητούν μείωση εισακτέων κατά 40%.
Ειδικότερα για την εξομοίωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ο κ. Συρίγος τόνισε πως είναι κάτι που «δεν το έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το έχει κάνει η ΕΕ από τις αρχές του 2000 κάτι που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.».
Επανερχόμενος τέλος στην κριτική που του ασκήθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τις επίμαχες δηλώσεις του στην διαδικτυακή εκδήλωση, ο κ. Συρίγος είπε πως «απομονώθηκαν δεκατέσσερα δευτερόλεπτα από το λόγο μου» και πως θεώρησε «απίστευτη κουταμάρα» τις ανακοινώσεις ότι είναι υποστηρικτής της χούντας.