“Αχός βαρύς ακούστηκε, πολλά τουφέκια πέσαν” με την “αποκάλυψη” της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” για την επικείμενη ενεργοποίηση της πλατφόρμας εγγραφής αποδήμων Ελλήνων (apodimoi.gov.gr) έτσι ώστε να μπορέσουν να ψηφίζουν από τη χώρα διαμονής τους.
Του Αντρέα Παναγόπουλου
Η εφημερίδα έκανε λόγο για “έτοιμη δεξαμενή 800.000 ψηφοφόρων” η οποία αποτελεί το “κρυφό χαρτί” της κυβέρνησης για τη στιγμή της επόμενης κάλπης. Κι εδώ υπάρχουν δύο βασικές ανακρίβειες: τόσο στον αριθμό των ψηφοφόρων -είναι λιγότεροι από τους μισούς- όσο και στο “κρυφό χαρτί” καθώς πρόκειται για την εφαρμογή νόμου ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με ευρύτατη συναίνεση 288 ψήφων υπέρ (από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση).
Όπως προβλέπει το νομοθέτημα για να διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους, απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:
- Να έχουν διαμείνει συνολικά τουλάχιστον για δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία
- Να είναι ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας
- Να είναι φορολογικά ενεργοί. Δηλαδή να έχουν ΑΦΜ. Υπάρχει εξαίρεση για όσους νέους κάτω των 30 ετών δεν έχουν υποβάλει, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση οι γονείς τους.
Όποιος τις πληροί θα μπορεί να γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και να ψηφίσει για πρώτη φορά από την περιοχή όπου μένει.
Πόσοι εκτιμάται ότι μπορεί να είναι εκείνοι που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις;
Οπως είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με βάση τα στοιχεία του 2019, οι απόδημοι Έλληνες που διαθέτουν ΑΦΜ είναι περίπου 407.000 από αυτούς όμως οι περίπου 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν.
Εάν τώρα συνεκτιμηθεί ότι περίπου 150.000 από όσους διαμένουν κυρίως σε χώρες της Ευρώπης είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο όγκος της “δεξαμενής των 800.000” κατεβαίνει στις 200.000 επιπλέον ψήφους. Και πάντα με την προϋπόθεση ότι όλοι θα σπεύσουν να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους.
Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία θα είναι συνεχώς ανοιχτή και οι αιτήσεις θα λαμβάνονται υπόψη μέχρι και τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει περιθώριο κάθε Ελληνας του εξωτερικού, γνωρίζοντας την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, να αποφασίσει αν θα βρίσκεται εντός ή εκτός της επικράτειας.
Ενα επιπλέον εμπόδιο όμως είναι και το ότι την ημέρα των εκλογών ο κάθε απόδημος Ελληνας θα μπορεί ψηφίσει στην πόλη που έχει επιλέξει, εφόσον συσταθεί εκεί εκλογικό τμήμα, δηλαδή αν υπάρχουν τουλάχιστον 40 Έλληνες που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχει ενημερωθεί έγκαιρα για να ψηφίσει στην πλησιέστερη πόλη όπου θα έχει δημιουργηθεί εκλογικό τμήμα.
Αυτό μπορεί να είναι κάτι σχετικά εύκολα για χώρες της Ευρώπης, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο για χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία λόγω μεγάλων αποστάσεων.
Πέραν όμως της υπερβολής των αριθμών, υπερβολικές είναι τόσο οι ελπίδες της κυβέρνησης περί “γαλάζιων αποδήμων” όσο και οι αντίστοιχοι φόβοι της Αριστεράς πως “θα ψηφίσουν μαζικά οι “μακεδονομάχοι” της Αυστραλίας και οι ελληνοαμερικάνοι “τραμπιστές” των ΗΠΑ”. Για να το πούμε κι αλλιώς: δεν πρόκειται να ψηφίσουν ούτε η… “θεία από το Σικάγο” που δεν είναι εγγεγραμμένη στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους αλλά ούτε και η δεύτερη και τρίτη γενιά Ελλήνων του εξωτερικού.
Στην πραγματικότητα, ο νόμος για την ψήφο των Αποδήμων αφορά τη γενιά του brain drain που έφυγε από την Ελλάδα την τελευταία 25ετία εν μέσω οικονομικής κρίσης και με διαμορφωμένη την αντίληψή τους για την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και τα έργα και τις ημέρες των ελληνικών κυβερνήσεων των μνημονίων. Ετσι, αν και εκλογικά “αχαρτογράφητη” η δεξαμενή αυτή μάλλον δεν μπορεί να κρύβει εκπλήξεις οι οποίες μπορούν να βαρύνουν σε κάποια μεγάλη αλλαγή ισορροπιών…
Ας μην υπερβάλουμε λοιπόν!