Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προς την επιβολή σκληρού lockdown οδεύει η Αττική, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού.
Συγκεκριμένα, οι αρνητικές εξελίξεις φέρνουν το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων, καθώς και των καταστημάτων που λειτουργούν με το καθεστώς click away.
Επομένως, η εκπαιδευτική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης στην Αττική, όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένες περιοχές της χώρας με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Πάτρα.
Εκτάκτως, άλλωστε, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την Αττική. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Σε δηλώσεις του κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Β. Kικίλιας τόνισε ότι σήμερα θα ανακοινωθούν έκτακτα μέτρα, μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.
Σαρηγιάννης: Οι σχολικές μονάδες πρέπει να κλείσουν άμεσα
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων: «Αν είναι να κάνουμε lockdown, να το κάνουμε σωστά. Τα ημίμετρα δεν βοηθάνε, ειλικρινά τώρα, είναι δεδομένο ότι δεν βοηθάνε. Είναι μόνο διορθωτικές κινήσεις τα ημίμετρα».
«Εδώ ο στόχος δεν είναι απλώς να μην αφήσουμε να εξελιχθεί η αύξηση των ΜΕΘ ή των κρουσμάτων, ο στόχος είναι να καταπνίξουμε την ανάδειξη της διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών. Είναι πολύ πιο σημαντικό, είναι πιο δυνατός στόχος» επισήμανε.
Για τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διασπορά του κοροναϊού, ο καθηγητής του ΑΠΘ είπε:
«Ένα είναι το ζήτημα της απολύμανσης του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θεωρώ ότι είναι προφανής ο ρόλος της μετάδοσης στα ΜΜΜ. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να γεμίσουμε λεωφορεία μπορούμε όμως να καθαρίσουμε τον αέρα στα λεωφορεία. Μπορεί να γίνει στο διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων. Δεύτερο είναι το γεγονός ότι η τηλεργασία είναι βασικός κρίκος γιατί δημιουργεί, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, μεγαλύτερη αύξηση λόγω της κινητικότητας των γονέων. Δεν είναι τα παιδιά στο δημοτικό που κάνουν τη διαφορά, όμως τα παιδιά μεταφέρουν το αποτέλεσμα της κινητικότητας των γονέων και στο σχολείο».
Εισήγηση Κικίλια για καθολικό lockdown στην Αττική
O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε το πρωί της Τρίτης πως θα εισηγηθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο OPEN, τα αυστηρότερα μέτρα και το καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική είναι πιθανά.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας.
Ο υπουργός ανέλυσε τους αριθμούς νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, τονίζοντας πως το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.
Ειδικότερα, ενημέρωσε πως η πληρότητα στις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην εν λόγω Περιφέρεια ανέρχεται πλέον στο 70%.«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» είπε.
Γώγος: Μεγάλο πρόβλημα η ενδοοικογενειακή διασπορά
Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Χ. Γώγο, μικρό είναι το ποσοστό των σχολείων και των τμημάτων που κλείνουν, γεγονός που αποδεικνύει πως «δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» στα σχολεία, αν και απαιτείται εγρήγορση.
Μάλιστα, περισσότερο προβληματίζει η ενδοοικογενειακή διασπορά, από το περιβάλλον των μαθητών προς τα σχολεία και αντιστρόφως, παρά η ενδοσχολική διασπορά.
Για την αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές, ερευνάται η επίδραση της βρετανικής μετάλλαξης, που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική σε ανήλικους, αν και δεν υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα για τη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών της στη χώρα μας.
Κεραμέως: Το ευκολότερο θα ήταν να κλείσουν όλα τα σχολεία
Για τα κρούσματα κοροναϊού στα σχολεία ανά την χώρα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «την Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου των λοιμωξιολόγων ειπώθηκε το εξής: τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, ακολουθούν όμως. Άρα είναι σαφές ότι όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν στην κοινωνία, τόσο περισσότερα κρούσματα θα έχουμε στο σχολείο».
«Υπάρχουν πράγματι περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Η Αττική είναι μία από αυτές. Αυτή τη στιγμή είναι κλειστά το 0,3% των τμημάτων της χώρας και το 0,5% των σχολείων της χώρας» επισήμανε.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε κάθε απόφασή μας έχουμε δύο παράγοντες κατά νου. Ο πρώτος είναι το πώς θα προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, ο δεύτερος είναι το πώς θα συνεχίσουμε όσο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία» πρόσθεσε.
Πηγή: Alfavita