Την ανάγκη να παραταθεί το lockdown στην Αττική για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς εκτιμά πως τα πράγματα είναι χειρότερα, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ανησυχητικός για την Αττική, όπου η τάση της καμπύλης ακολουθεί ανοδική πορεία. “Συνεπώς, η πορεία της πανδημίας στην Αττική έχει αρχίσει να περιέρχεται σε αυξητική τροχιά, ενώ η αποκλιμάκωση αναμένουμε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες (με έντονη επιφύλαξη, με δεδομένη την μη αναμενόμενη πορεία αυτής της εβδομάδας)” αναφέρουν χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος
Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του υπογραμμίζουν ότι δυστυχώς, η μη γνώση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς και η ημερομηνία που ελήφθησαν τα δείγματα, δυσχεραίνει πολύ την εκτίμηση της πορείας της επιδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική. “Η πιο σαφής εικόνα των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, θα επέτρεπε και την καλύτερη κατανόηση του βαθμού εφαρμογής του lockdown, και κατά πόσο και με ποιον τρόπο αυτό θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί” αναφέρεται στην έκθεσή του.
Ο δείκτης θετικότητας
Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΑΠΘ, η αύξηση που παρατηρείται πλέον στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνομένοι σε ΜΕΘ), καθώς και ο αριθμός των θανάτων συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα, ενώ και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει ανησυχητικός, ιδιαίτερα για την Αττική. Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνονται και στο δείκτη θετικότητας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας μειώθηκε ελαφρά στο 3,89% (η ημερήσια τιμή σήμερα είναι 3,55%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,26 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).
“Mε βάση τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, καλώς εφαρμόσθηκαν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τις 6 Φεβρουαρίου, τα οποία ίσως χρειαστούν επιπλέον αναθεώρηση, με βάση την επιδημιολογική εικόνα που θα επικρατήσει, ενώ επίσης καλώς εφαρμόσθηκε το lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, το οποίο προτείνεται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 14 Μαρτίου” αναφέρουν ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του, εκτιμώντας πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μέτρα αυτά δεν φαίνονται να είναι ικανά να αναχαιτίσουν προσωρινά την επέλαση ενός τρίτου κύματος, εν αναμονή και επιπλέον στοιχείων, τόσο για τη μεταδοτικότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2, όσο και της διασποράς του στην κοινότητα.