Το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αφήσει έναν απεργό πείνας να πεθάνει, μετά την Ιρλανδία του 1981 με τον Bobby Sands, διατυπώνει ο αρθρογράφος της Liberation, Fabien Perrier. Aνάλογο δημοσίευμα φιλοξενεί και η βελγική εφημερίδα Le Soir.
Σε άρθρο του με τίτλο «Στην Ελλάδα, η τύχη των κρατουμένων σε απεργία πείνας προκαλεί ανησυχία», αναφέρεται στην κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα η οποία όπως αναφέρεται έχει «επιδεινωθεί αρκετά» και «κινδυνεύει να πεθάνει τις επόμενες ώρες».
Το δημοσίευμα αναφέρει πως είναι μία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ενώ αναφέρεται στις δηλώσεις της δικηγόρου Ιωάννας Κούρτοβικ, που τονίζει ότι συνιστά και μία «εκδίκηση» ενάντια στην οικογένεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εν συνεχεία γίνεται αναφορά στην ιστορία της «17Ν» με αναφορές στις δολοφονίες του Richard Welch και του Παύλου Μπακογιάννη, πατέρα του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και γαμπρού του πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται το 2002 που εξαρθρώθηκε η οργάνωση, ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού για να εκτίσει την ισόβια κάθειρξη που του επιβλήθηκε, ωστόσο το 2017, με πρωτοβουλία της αριστερής Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, μεταφέρθηκε σε αγροτική φυλακή αποκτώντας δικαίωμα εξόδου λόγω καλής διαγωγής.
Η Liberation επισημαίνει ότι με την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία το 2019 άλλαξε ο νόμος που επέτρεπε σε όσους έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα να εκτίσουν την ποινή τους σε αγροτική φυλακή. Αυτό ε΄χει ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί, πέρυσι, στις φυλακές υψηλής ασφαλείας Δομοκού και να ανακληθεί κάθε δικαίωμα εξόδου που είχε.
Αναφέρει δε πως το αίτημα του κρατούμενου έχει να κάνει με τη μεταφορά του εκ νέου στις φυλακές του Κορυδαλλού ώστε να είναι κοντά στην οικογένειά του ενώ η συνήγορός του του δηλώνει πως «παραβιάζονται τα δικαιώματά του. Η Κυβέρνηση δεν σέβεται το νόμο που η ίδια έχει ψηφίσει» εκτιμώντας πως «η διαχείριση της κατάστασης από τις αρχές είναι αυθαίρετη και έχει τιμωρητικό χαρακτήρα».
Τέλος, επικαλείται δήλωση της καθηγήτριας συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Ιφιγένειας Καμτσίδου, που σημειώνει πως πως ο κρατούμενος «υπόκειται σε διακριτική μεταχείριση αντίθετα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».
Πηγή: Liberation