H παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα οφείλεται στις μεταλλάξεις, είπε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ. η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Μάλιστα, στην Αττική και στην Κρήτη μέχρι και το 90% των περιστατικών είναι με βρετανική μετάλλαξη, είπε η ίδια, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 70%. «Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα πιο έξυπνα στελέχη του ιού. Εκεί που θα γλιτώναμε από μία απροσεξία μας, τώρα μπορούμε να την πατήσουμε χωρίς να το καταλάβουμε. Γι’ αυτό και η σωστή χρήση μάσκας είναι πολύ σημαντική», τόνισε η ίδια.
Αναφορικά με τις νέες μολύνσεις, ο μέσος κυλιόμενος όρος κρουσμάτων της εβδομάδας είναι 1.909 κρούσματα την ημέρα και είναι αρκετά αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης θετικότητας επίσης αυξήθηκε και είναι κοντά στο 4%, που είναι και το όριο συναγερμού.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16.500 ενεργά κρούσματα και είναι ηλικίας 20-60 ετών.
Στην Αττική καταγράφεται νέα αύξηση σε όλες τις περιοχές με 8.000 ενεργά κρούσματα.
Το επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει και στη Θεσσαλονίκη, με αύξηση κρουσμάτων 37% σε μία εβδομάδα και έχουμε 2.000 ενεργά κρούσματα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Και οι εισαγωγές ασθενών αυξήθηκαν, με μέσο όρο 330 την ημέρα σε όλη τη χώρα.
Στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν σε μία εβδομάδα 1.600 εισαγωγές. Οι 196 διασωληνώθηκαν και το 87% των ΜΕΘ-Covid είναι πλήρεις.
Σημαντικό είναι, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ότι ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσματα παραμένει σχετικά χαμηλός.
Η επιδημιολογική επιδείνωση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο ένας είναι ότι ο χειμερινός καιρός μας έκλεισε μέσα. Το δεύτερο είναι η βρετανική μετάλλαξη.
«Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Είχαμε μικρότερη αύξηση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης που δεν είχαν μέτρα», τόνισε η καθηγήτρια.
Η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα μας επιτρέψει τις επόμενες εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, κατέληξε η ίδια.