Ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση Λιγνάδη βρέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ο 25χρονος που κατήγγειλε με μήνυση το βιασμό του από το σκηνοθέτη.
Πρόκειται για τον άνδρα που έχει καταγγείλει, μέσω μήνυσης που είχε καταθέσει, πως ο σκηνοθέτης τον νάρκωσε το 2010 μέσα στο διαμέρισμά του και στη συνέχεια τον βίασε, όταν ήταν ακόμη 14 ετών.
Ο μηνυτής σήμερα κατοικεί στη Σουηδία, από όπου «πέταξε» τις προηγούμενες ημέρες για την Ελλάδα ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.
Η κατάθεσή του δόθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και σύμφωνα με πληροφορίες διήρκεσε αρκετές ώρες. Ο καταγγέλλων φέρεται να επιβεβαίωσε τα όσα είχε αναφέρει στη μήνυσή του, πως δηλαδή ο Δ. Λιγνάδης τον προσέγγισε μαζί με την παρέα του στην πλατεία του Μεταξουργείου, «θαμπώνοντάς» τους με την καλλιτεχνική του ιδιότητα. Σύμφωνα με τον 25χρονο, ο σκηνοθέτης οδήγησε τα παιδιά στο διαμέρισμά του, όπου τους πρόσφερε ναρκωτικά και αλκοόλ. Οι υπόλοιποι ανήλικοι αποχώρησαν και κατά την καταγγελία ο βιασμός συνέβη σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού ο σκηνοθέτης πρώτα του έριξε κάτι στο ποτό, που τον καθιστούσε ανήμπορο να αντιδράσει.
Κατά πληροφορίες, η πλευρά του 25χρονου φέρεται να πρότεινε άλλα δύο άτομα προς την ανακρίτρια, ώστε να εξεταστούν ως μάρτυρες, αφού κατά τον ίδιο μπορούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του.
Το ΥΠΠΟΑ
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμα πρόσωπο από το χώρο του θεάτρου φέρεται να μπαίνει στο επίκεντρο των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση. Οπως προκύπτει από ανακοίνωση-απάντηση του υπ. Πολιτισμού, αλλά και από δήλωση του ίδιου του ηθοποιού στο ΑΠΕ, πρόκειται για τον ηθοποιό και αναπληρωτή διευθυντή του ΚΘΒΕ, Νίκο Νικολάου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, από τις 23 Φεβρουαρίου που προβλήθηκε το πρώτο ρεπορτάζ, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο όνομα, μέχρι την εμφάνιση αντίστοιχου δημοσιεύματος σε διαδικτυακό μέσο την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, «δεν είχε καμία ένδειξη ως προς την ταυτότητα του διορισθέντος σε εποπτευόμενο φορέα προσώπου που ανέφερε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ούτε έχει λάβει μέχρι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πληροφορία από το ΣΕΗ, τον ΑΝΤ1 ή την Εισαγγελία Πρωτοδικών», παρά τα αιτήματα που υπέβαλε ο ίδιος από τα τέλη Φεβρουαρίου στους αντίστοιχους φορείς ζητώντας τους να διαθέσουν στο υπουργείο στοιχεία που ενδεχομένως έχουν σχετικά με την ταυτότητα του προσώπου και τις καταγγελίες σε βάρος του.
Στη μακροσκελή ανακοίνωση του κ. Γιατρομανωλάκη αναφέρεται επίσης σε χθεσινό «δημοσίευμα στο οποίο για πρώτη φορά γίνεται ονομαστική αναφορά» και έτσι εστάλη επιστολή από τον κ. Γιατρομανωλάκη προς τον Νίκο Νικολάου, με την οποία ζητείται «να τοποθετηθεί εγγράφως τόσο ενώπιον του υπουργείου όσο και δημοσίως, εντός της ημέρας, επί των όσων αναφέρονται, προσθέτοντας πως το υπουργείο επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος».
«Δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι»
Την ίδια ώρα, ο κ. Νικολάου σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «κυκλοφορούν δημοσιεύματα που με εμπλέκουν αόριστα σε υπόθεση “σεξουαλικής παρενόχλησης”. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι σε όλη μου την πορεία ως ηθοποιός, η οποία ξεπερνάει πλέον τα σαράντα χρόνια, αλλά και στο σύνολο της διαδρομής μου, ποτέ δεν έδωσα δικαίωμα να συνδεθεί το όνομά μου με οποιαδήποτε αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ούτε θα επιτρέψω να συμβεί τώρα» και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «αγνοώ παντελώς την ύπαρξη οποιασδήποτε καταγγελίας, καθώς κανείς δεν με έχει ενημερώσει για κάτι τέτοιο, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στην πολυετή σταδιοδρομία μου και αυτό θα το βεβαιώσουν όλοι οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μου». Ο «Ε.Τ.» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Νίκο Κολοβό, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει κάποια απάντηση εκ μέρους της Κρατικής Σκηνής για το θέμα.