Η AstraZeneca Plc ενδέχεται να έχει δώσει στη δημοσιότητα ξεπερασμένες πληροφορίες σχετικά με τη δοκιμή των εμβολίων Covid-19, δίνοντας μια «ελλιπή» εικόνα της αποτελεσματικότητάς τους, δήλωσε ο κορυφαίος αμερικανικός οργανισμός για τις μολυσματικές ασθένειες.
Το Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια και την ακρίβεια της δοκιμής των εμβολίων της AstraZeneca, εξέφρασε ανησυχίες στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σχετικά με τα αποτελέσματα των δοκιμών περιελάμβαναν πληροφορίες που είχαν ξεπεραστεί.
Αυτό «ενδέχεται να παρείχε μια ελλιπή εικόνα των δεδομένων αποτελεσματικότητας», ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωσή του νωρίς την Τρίτη.
«Προτρέπουμε την εταιρεία να συνεργαστεί με το DSMB (Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων και Ασφάλειας) για να επανεξετάσει τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και να διασφαλίσει ότι τα πιο ακριβή, ενημερωμένα δεδομένα θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η ομάδα με επικεφαλής τον Άντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο αξιωματούχο των ΗΠΑ για μολυσματικές ασθένειες.
Η AstraZeneca δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο που έγινε εκτός των ωρών γραφείου.
Η αποκάλυψη αποτελεί ένα ακόμη μελανό σημείο για την AstraZeneca, η οποία τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι κατά 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 σε μια κλινική δοκιμή των ΗΠΑ που έγινε σε περισσότερους από 30.000 εθελοντές. Αφότου πήρε έγκριση για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες, η εταιρεία ετοιμάζεται να ζητήσει έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτό το «πράσινο φως» όμως, είναι πλέον πιθανό να καθυστερήσει μετά τις ανησυχίες της επιτροπής παρακολούθησης.
Το εμβόλιο της AstraZeneca, που αναπτύχθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θεωρήθηκε αρχικά ως πρωτοπόρο για την προστασία του κόσμου από την Covid-19, αλλά στη συνέχεια παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα. Ένα σφάλμα στη δοσολογία κατά τη διάρκεια των δοκιμών πέρσι προκάλεσε σύγχυση σχετικά με την αποτελεσματικότητά του ενώ τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης με την Ε.Ε. για τις ποσότητες που θα παραδοθούν, οι οποίες είναι κατά πολύ μειωμένες συγκριτικά με τον αρχικό προγραμματισμό. Στη λίστα με τα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν και περιστατικά θρομβώσεων που προκάλεσαν ανησυχία ότι ενδεχομένως να σχετίζονται με το εμβόλιο και είχαν σαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της χορήγησής του σε σειρά χωρών.