Οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί στην ελληνική τουριστική βιομηχανία η επανέναρξη κρατήσεων από τη Βρετανία τίθενται σε αμφιβολία, καθώς το άνοιγμα των ταξιδιών από τις 17 Μαΐου δεν είναι πλέον βέβαιο.
Η κατάσταση περιπλέκεται μετά τον νέο νόμο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στη Βρετανία και βάσει του οποίου όσοι πολίτες της χώρας θελήσουν να ταξιδέψουν άνευ «σοβαρών λόγων» στο εξωτερικό έως τα τέλη Ιουνίου θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 λιρών (περίπου 5.800 ευρώ).
Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν για τη νέα νομοθεσία την Πέμπτη. Εφόσον οι ρυθμίσεις εγκριθούν, θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει «πραγματικό κίνδυνο» εάν οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Mike Tildesley.
Προς το παρόν δεν επιτρέπονται ξένες διακοπές και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» πότε θα επιτρέπονται διακοπές στο εξωτερικό
Την ίδια ώρα το ταξιδιωτικό πρακτορείο της TUI βάζει λουκέτο σε πολλά παραρτήματά του.Όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο, σκοπεύει να κλείσει 48 καταστήματα ανά τη βρετανική επικράτεια.
Το μεγαλύτερο μέσο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών στη Βρετανία μίλησε για την τεράστια πίεση που δέχεται ο τουριστικός κλάδος μέσα στην πανδημία.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι οι 273 υπάλληλοι, που επηρεάζονται από την απόφαση, θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την DW, και στην Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει ο τουρισμός εξωτερικού για το καθολικό Πάσχα, όπως κάποιοι tour operators (π.χ TUI) ζητούσαν, ενώ η επέκταση του lockdown μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Απριλίου καθιστά απίθανο να υπάρξει εγκαίρως προγραμματισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές των Γερμανών πριν τον Μάϊο ή τον Ιούνιο.