«Καυτά» πόστα μοίρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε έξι από τα στελέχη του νέου κυβερνητικού σχήματος που ο καθένας στον τομέα τον οποίο αναλαμβάνει καλείται να φέρει εις πέρας μια ειδική αποστολή από την οποία θα κριθεί ο ίδιος, αλλά πρωτίστως συνολικά η νέα συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.
Αναμφισβήτητα, την πιο «καυτή» καρέκλα αναλαμβάνει ένα από τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε κυβερνητικό πόστο, ορκίζεται υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο 45χρονος γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καλείται να κολυμπήσει στα βαθιά και να κάνει σε χρόνο ρεκόρ πράξη τις –«νεοφιλελεύθερες», κατά τους επικριτές του- ιδέες που χρόνια υποστήριξε για μείωση του δημοσίου τομέα.
Οι απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες απολύσεις περίπου 2000 δημοσίων υπαλλήλων, που, εν τέλει, δεν βρέθηκαν από το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, καθώς και 12.500 άλλων που πρέπει να μετακινηθούν στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος κινητικότητας είναι ίσως μόνον η αρχή που πρέπει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο νέος υπουργός καλείται από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του να ξεπεράσει τις αμφιθυμίες των προκατόχων του, του Δημήτρη Ρέππα παλαιότερα και του Αντώνη Μανιτάκη πρόσφατα, και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που και ο ίδιος απαιτούσε όταν ήταν εκτός κυβέρνησης.
Ιδιαιτέρως κρίσιμος θεωρείται και ο θώκος του επανασυσταθέντος υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία σε διάφορα πόστα, ο 58χρονος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ, που τελευταία «φλέρταρε» με τον πρωθυπουργικό περίγυρο, καλείται να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στον κρίσιμο τομέα των δημοσίων έργων που βαλτώνουν εδώ και τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει, από τη νέα θέση του, να χειριστεί τις λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πιεστικούς εργολάβους που διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Ειδική αποστολή να «τρέξει» τα θέματα των υδρογονανθράκων αναλαμβάνει ο Γιάννης Μανιάτης που ορκίζεται υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με «διαβατήριο» τη σοβαρότητα με την οποία χειρίστηκε αυτά τα θέματα ως υφυπουργός στις κυβερνήσεις της περιόδου 2009-2012, ο μέχρι πρότινος γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επιστρέφει σε γνώριμο πεδίο.
Ειδική επίσης μπορεί να χαρακτηριστεί η αποστολή που αναλαμβάνει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου που μετακομίζει από το υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο ήταν τον τελευταίο χρόνο αναπληρωτής υπουργός. Ως πρώην δικαστικός θα βρεθεί στο στοιχείο του και θα πρέπει να πείσει τους συναδέλφους του να επιταχύνουν την έκδοση των αποφάσεων που καθυστερούν. Ενώ ως παλαιός συνδικαλιστής θα πρέπει να επιστρατεύσει την διαπραγματευτική επινοητικότητα του για να βρεθεί ο κοινός τόπος για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στο ζήτημα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας που αποτέλεσε την προηγούμενη από την ΕΡΤ αφορμή για μεγάλη κυβερνητική κρίση.
Αντιμέτωπος με την ασφυκτική πίεση της τρόικας θα βρεθεί και ο νέος υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας που λόγω και της προϋπηρεσίας του ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Καραμανλή θα αναλάβει να συμμαζέψει τα ως τώρα ασυμμάζευτα με την μαύρη τρύπα του ΕΟΠΠΥ. Ο πρωθυπουργός επέλεξε τον 50χρονο βουλευτή Θεσπρωτίας προκειμένου να του φέρει άμεσα αποτελέσματα, τέτοια που δεν θα διαταράξουν το συνολικό οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Το πως θα καταφέρει θα το καταφέρει αυτό ο πολιτικός μηχανικός κ. Μπέζας, έχοντας ως πολιτικός του προϊστάμενο του τον Άδωνη Γεωργιάδη, είναι κάτι που κάτι που θα φανεί…
Ξεχωριστός είναι, τέλος, ο ρόλος που αναλαμβάνει ο Παντελής Καψής ως υφυπουργός αρμόδιος για το νέο φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αν και θεωρείται γνώστης του ζητήματος, λόγω της μακράς προϋπηρεσίας του ως διευθυντικό στέλεχος σε μέσα ενημέρωσης, αλλά και ως αρμόδιος υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η εκκένωση της κατειλημμένης ΕΡΤ και η ταχύτητα που απαιτεί η προετοιμασία για τη λειτουργία του νέου φορέα θα είναι, χωρίς αμφιβολία, μια «καυτή πατάτα» που λίγοι θα ήθελαν να πάρουν στα χέρια τους.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός Άκης Γεροντόπουλος
Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης
Αναπληρώτρια Υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης
Αναπληρωτής Λεωνίδας Γρηγοράκος
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός Αθανάσιος Δαβάκης
Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός Αθανασιος Σκορδάς
Υφυπουργός Νότης Μηταράκης
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου
Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου
Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός
Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου
Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός Ζέτα Μακρή
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης
Αναπληρωτής υπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος
Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Δένδιας
Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου
Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης
Υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής
Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παραμένει ο Σίμος Κεδίκογλου