«Είναι σε λειτουργικό blackout όλα τα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο, υπάρχουν δυστυχώς αποτρέψιμοι θάνατοι οι οποίοι αυξάνονται καθημερινά, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αξιοπρεπώς και αξιόπιστα ούτε τα περιστατικά ασθενών με κορονοϊό, αλλά ούτε και την υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας.
Το νοσοκομείο Άγιος Σάββας επισκέφτηκε σήμερα ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, καθώς εργαζόμενοιστα νοσοκομεία προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σήμερα το πρωί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ο Α. Ξανθός δήλωσε:
«Είμαστε σήμερα εδώ μαζί με τους ανθρώπους που πασχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς ουσιαστική στήριξη να σώσουν ανθρώπινες ζωές, αλλά και με τους ανθρώπους που αγωνίζονται για καλύτερη δημόσια περίθαλψη.
Είμαστε σήμερα εδώ, επίσης, για να συμπαρασταθούμε σε ένα συνάδελφο, επικουρικό γιατρό, ο οποίος απροσχημάτιστα απολύθηκε πριν από λίγες μέρες, δεν ανανεώθηκε η θητεία του, ενώ είναι ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου και καλύπτεται από το συνδικαλιστικό νόμο.
Είναι προφανές ότι αυτό έγινε για λόγους πολιτικού ρεβανσισμού και εκδικητικότητας.
Θεωρώ ότι είναι σε εξέλιξη μία υγειονομική τραγωδία στη χώρα αυτές τις μέρες. Είναι σε λειτουργικό blackout όλα τα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο, υπάρχουν δυστυχώς αποτρέψιμοι θάνατοι οι οποίοι αυξάνονται καθημερινά, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αξιοπρεπώς και αξιόπιστα ούτε τα περιστατικά ασθενών με κορονοϊό, αλλά ούτε και την υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση σε αυτή τη φάση, από το να υπάρξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα επιστρατεύσει όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις και δομές της χώρας, θα επιτάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, θα ενσωματώσει τα στρατιωτικά νοσοκομεία και το προσωπικό τους στη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Επίσης, αυτές τις μέρες πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στον έλεγχο διασποράς του ιού στην κοινότητα, στο γενικό πληθυσμό με αναβαθμισμένη υγειονομική επιτήρηση, εκτεταμένο testing, καλή ιχνηλάτηση μέσα από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας, και όχι μεταθέτοντας την ευθύνη για τον έλεγχο της πανδημίας και για την πρόληψη της διασποράς στον πολίτη και στην αυτοεξέτασή του.
Η ιστορία με τα selftest είναι αμφίβολης αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας σε αυτή τη φάση και υπάρχει κι ένα διαχειριστικό μπάχαλο, διότι δεν έχει προετοιμαστεί ούτε το σύστημα των φαρμακείων. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κατανόηση στην ενημέρωση και στην διαχείριση αυτής της νέας υποτιθέμενη στρατηγικής της κυβέρνησης που νομίζουμε ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της πανδημίας.».