Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού, αλλά εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από άλλα εμβόλια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των επιστημόνων που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο.
“Σε ό,τι αφορά το ‘νοτιοαφρικανικό’ παραλλαγμένο στέλεχος, η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που παράγονται από το Sputnik V, όπως και όλων των άλλων εμβολίων, εναντίον του μειώνεται”, δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο ίδιος είπε πως το Sputnik V δοκιμάστηκε απέναντι στο βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, όπως και στο αρχικό στέλεχος, που εντοπίστηκε πρώτα στην επαρχία Ουχάν της Κίνας, από εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα εργαστήρια χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος που ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το Sputnik V στην Αργεντινή, είπε ο Γκίντσμπουργκ.
Τονίζοντας ότι Ρώσοι ερευνητές δεν είχαν καμία συμμετοχή στις εργαστηριακές δοκιμές, ο Γκίντσμπουργκ είπε πως τα αποτελέσματα στις δοκιμές του Sputnik V εναντίον του στελέχους της Ουχάν επιβεβαίωσαν αυτό που είχε βρει η ομάδα του στο επιστημονικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι της Μόσχας.
“Έχει καταδειχθεί επίσης πως από όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, το Sputnik V… είναι καλύτερο στο να εξουδετερώνει καλά το ‘βρετανικό’ παραλλαγμένο στέλεχος”, είπε ο Γκίντσμπουργκ.
Αν και η αντίδραση μέσω πρόκλησης αντισωμάτων απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος ήταν λιγότερο έντονη, η μείωση ήταν σημαντικά μικρότερη από εκείνην που έδειξαν άλλα εμβόλια, δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.