Η τάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης που διαφαίνεται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας αφήνει μια «αχτίδα» αισιοδοξίας για τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, την ώρα που -σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη- παρουσιάζεται μικρή μείωση και του δείκτη θετικότητας. Ωστόσο, παραμένει το «καμπανάκι» για την πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα, όπως φαίνεται στα διαγράμματα, ανιχνεύεται σε επίπεδο αντίστοιχο με την τιμή της 29ης Μαρτίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει μια ανοδική της πορεία, που κορυφώθηκε στις 5 Απριλίου, όταν καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή της τρέχουσας πανδημικής περιόδου στην πόλη.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 07/04 και της Πέμπτης 08/04 είναι:
– Μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 05/04 και της Τρίτης 06/04.
-Μειωμένη κατά 27% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 31/3 και Πέμπτης 01/4.
«Είναι ενθαρρυντικό ότι για πρώτη φορά την τελευταία περίοδο σε τρεις συνεχόμενες ημέρες παρατηρούμε μια τάση μείωσης των τιμών του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης. Το αν η τιμή της 5ης Απριλίου ήταν η υψηλότερη της περιόδου και περνάμε σε φάση επιπέδωσης ή και αποκλιμάκωσης της επιδημιολογικής καμπύλης είναι κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να περιμένουμε κάποιες μέρες, για να το εκτιμήσουμε με ασφάλεια μέσα από τις καθημερινές μας μετρήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Όπως διευκρίνισε, «μια μείωση της τάξης του 30% μπορεί να μας απομακρύνει -έστω οριακά- κάτω από το επίπεδο του συναγερμού», ωστόσο «το χαμηλότερο ιικό φορτίο δε συνεπάγεται ταυτόχρονη αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, η εικόνα στα νοσοκομεία αντιστοιχείται πάντοτε μέρες αργότερα με την εκάστοτε επιδημιολογική έξαρση ή αποκλιμάκωση» , γι’ αυτό «απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων από όλους μας, πολύ δε περισσότερο καθώς σταδιακά ανοίγουν κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Ν. Τζανάκης: Στο 5% υποχώρησε ο δείκτης θετικότητας
Γύρω στο 5% διαμορφώθηκε χθες ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, γεγονός που αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης τόνισε πως «είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. Ενδεικτικά, χθες έγιναν 58.000 τεστ και είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή κόκκινη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τον αριθμό των θανάτων εκτιμώντας ότι θα εκτιναχθούν στους 9.500 στο τέλος Απριλίου. Όπως σημείωσε, οι δείκτες που ανησυχούν είναι η πίεση στο υγειονομικό σύστημα, το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στους απλούς θαλάμους, από το οποίο εξαρτάται και η πληρότητα των ΜΕΘ. «Στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στο 750. Η θνησιμότητα είναι ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, ο οποίος έχει προεξοφληθεί για το επόμενο διάστημα. Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου», επισήμανε.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι εάν τα παιδιά και οι γονείς επιδείξουν καλή προαίρεση και εφαρμόσουν τις οδηγίες της Επιτροπής και κάνουν τα self test δύο φορές την εβδομάδα, τα Λύκεια θα έχουν μικρή συμβολή στην πανδημία.
Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι όπως δουλεύει αυτή τη στιγμή, δε μας φοβίζει καθόλου και επέστησε την προσοχή των καταναλωτών στην τήρηση των μέτρων. «Δεν πάμε να ψωνίσουμε ενώ είμαστε άρρωστοι, φοράμε μάσκα και αν είναι δυνατόν διπλή και πειθαρχούμε σε αυτά που μας λένε οι καταστηματάρχες. Οι εργαζόμενοι να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ. Όλα μπορούν να κυλήσουν κανονικά και η οικονομία να επιστρέψει. Το πιο σημαντικό είναι η ψυχική εκτόνωση του καταναλωτή», υπογράμμισε.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα τονίζοντας ότι «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα».
Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι τέλος Απριλίου θα είμαστε αγγίξουν τα 3 εκατ., δηλαδή γύρω στο 30%, εκ των οποίων το 18-20% θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.