Την άποψη πως το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ της Ε.Ε. «δεν βρίσκεται στον σωστό δρόμο», επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ.
Ο ίδιος δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο Ταμείο Ανάκαμψης, σχέδιο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Εάν θέλουμε μία ισχυρή οικονομία, θα πρέπει να επενδύσουμε, και να επενδύσουμε τώρα αμέσως», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Η έντονη αγανάκτηση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας αντανακλά την ανησυχία που έχουν εκφράσει πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχετικά με την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ηδη, το πακέτο στήριξης του 1,9 τρισ. δολ. που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει ενεργοποιηθεί, παρότι εγκρίθηκε οκτώ μήνες μετά την αρχική έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος. Ενδεικτικά, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εκφράσει κατά καιρούς ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου των 750 δισ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει παρακινήσει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών να λάβουν υπόψη τους και νέα μέτρα στήριξης.
«Οι ΗΠΑ ήταν περισσότερο καινοτόμες, πιο φιλόδοξες, ονειρεύθηκαν περισσότερο από εμάς και δαπάνησαν πιο πολλά χρήματα για να καινοτομήσουν ταχύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό», είχε τονίσει ο κ. Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε και να αποφασίσουμε ποια θα είναι η σωστή στρατηγική μας, ο προϋπολογισμός μας αλλά και η απάντηση που θα δώσουμε απέναντι στην κρίση σε επίπεδο επενδύσεων». Φέτος το καλοκαίρι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διοχετεύσει ένα μέρος των επιχορηγήσεων, όμως οι καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία έγκρισής του από τα εθνικά Κοινοβούλια, σε συνδυασμό με το «μπλοκάρισμα» από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα. Πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ καταδεικνύουν ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό της τάξεως του 4,4%, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσουν ρυθμό ανάπτυξης 6,4%. Η απόφαση της Ε.Ε. να συνδέσει τους πόρους που διοχετεύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση επενδύσεων αποτελεί μεν έναν τρόπο ενίσχυσης της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, δείχνει πως μπορεί να προκληθούν καθυστερήσεις για τη χορήγηση ενός κρίσιμου τμήματος της χρηματοδότησης, καθώς οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών προσπαθούν να ολοκληρώσουν την κατάρτιση φιλόδοξων σχεδίων ανάκαμψης.
Στο μεταξύ, στα 189,2 δισ. ευρώ έφθασε το έλλειμμα του γερμανικού δημοσίου καθώς οι δαπάνες εκτοξεύθηκαν εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, με τη χώρα να καταγράφει έλλειμμα για πρώτη φορά από το 2013. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, το έλλειμμα της χώρας σκαρφάλωσε στα 189,2 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, έναντι πλεονάσματος 45,2 δισ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε. Το σύνολο των δημοσίων δαπανών αυξήθηκε κατά 12,1%, φθάνοντας σε 1,7 τρισ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα του γερμανικού δημοσίου σημείωσαν πτώση 3,5% και διαμορφώθηκαν σε 1,5 τρισ. ευρώ. Τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (Destatis) έδειξαν ότι περίπου 17,8 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν από την κυβέρνηση στα ομοσπονδιακά κρατίδια ως βοήθεια για την απορρόφηση των «κραδασμών» που προκάλεσε στην οικονομία η επέλαση της πανδημίας.