Ο Δημήτρης Κρανιώτης ζει και εργάζεται στην Λάρισα ως γιατρός. Η ιδιότητα του όμως δεν είναι μόνο αυτή, καθώς είναι καταξιωμένος ποιητής και υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης. Είναι ένας από τους 76 συγγραφείς-μέλη του οργανισμού “Global Harmony Association”, οι οποίοι συνέγραψαν το βιβλίο για την παγκόσμια ειρήνη “The ABC of Harmony”.
“Εντόνων ιόντων ανθρώπων πνοές, ανήθικων όντων σκληρές εντολές…”. Τούτο είναι ένα πολύ μικρό απόσπασμα από ένα ποίημα του γιατρού, ειδικού παθολόγου Δ. Κρανιώτη, με πλούσια λογοτεχνική δράση.
Αρκεί να αναφέρουμε πως είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, αλλά και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών (UPLI).
Διαβάστε τι είπε για τη σπουδαία διάκριση, αλλά και για το επάγγελμά του.
1). Είσαστε υποψήφιος με τον οργανισμό “Global Harmony Association” για το Νόμπελ Ειρήνης 2013. Διπλή η πρώτη ερώτηση. Καταρχάς πως νιώθετε; Κατά δεύτερον, τι ακριβώς είναι η Global Harmony Association;
Είναι μεγάλη τιμή η συμμετοχή μου σε μια υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης. Την αρχική έκπληξή μου διαδέχτηκε η συγκίνηση και η χαρά. Όσο για την Global Harmomy Association, είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός μη κυβερνητικός οργανισμός που εδρεύει στη Ρωσία κι έχει εκατοντάδες μέλη από διάφορες χώρες του κόσμου, με σημαντικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό την προώθηση της αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων και της ειρήνης μεταξύ των λαών.
2). Ο λόγος για τον οποίον πιθανά να βραβευτείτε είναι η συγγραφή ενός βιβλίου, του “The ABC of Harmony”, για την παγκόσμια ειρήνη. Εσείς με ποιον τρόπο συνεισφέρατε στη συγγραφή;
Το βιβλίο περιέχει μελέτες και κείμενα κοινωνιολογικού, φιλοσοφικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, για την αρμονία και την παγκόσμια ειρήνη από 76 συγγραφείς από 26 χώρες, μεταξύ των οποίων εγώ συμμετέχω με ποιήματά μου για την ειρήνη στο λογοτεχνικό μέρος του βιβλίου.
3). Γιατί είναι τόσο σημαντικό ώστε να τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ, ένα συγγραφικό εγχείρημα όπως το δικό σας;
Τα κείμενα του βιβλίου γράφτηκαν από 76 συγγραφείς από 26 χώρες μεταξύ των οποίων προσωπικότητες με σημαντικούς αγώνες για την ειρήνη, ένα γεγονός που καθιστά το βιβλίο ως ένα “μανιφέστο της ειρήνης”. Για το βιβλίο, γράφτηκαν πολύ θετικές κριτικές από καθηγητές Πανεπιστημίων και από Οργανισμούς με αγώνες για την ειρήνη, καθώς τονίζουν ότι τα κείμενά του προωθούν το πνεύμα της αρμονίας κι ενισχύουν τον αγώνα για την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών και την παγκόσμια ειρήνη με τον καλύτερο τρόπο.
4). Έχετε πλούσια ποιητική δραστηριότητα. Μάλιστα τα ποιήματά σας έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Πως “παντρεύεται” πως συμβαδίζει εάν θέλετε η ιδιότητα του γιατρού και δη του παθολόγου με εκείνη του ποιητή;
Πιστεύω ότι συμβαδίζει κι αλληλοσυμπληρώνει η μια ιδιότητα την άλλη. Άλλωστε και η ιατρική και η ποίηση είναι κοντά στον άνθρωπο. Κατά τη γνώμη μου είναι θετικό ένας γιατρός να έχει την ευαισθησία του ποιητή, όπως κι ένας ποιητής να έχει το ρεαλισμό του γιατρού.
5). Επειδή, από όσο είδαμε, έχετε μόνο διεθνή καταξίωση, εάν κάνουμε λάθος διορθώστε μας, στην Ελλάδα πιστεύετε πως έχετε βρει την ανάλογη αναγνώριση;
Ζω στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στη Λάρισα. Αυτό το γεγονός από μόνο του δημιουργεί εκτός των άλλων και πρακτικές δυσκολίες συμμετοχής μου σε πολλές δραστηριότητες κι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα. Πιστεύω ότι στην περιφέρεια υπάρχουν πολύ αξιόλογοι ποιητές και λογοτέχνες, οι οποίοι αν ζούσαν στην Αθήνα θα είχαν την αναγνώριση που αξίζουν.
Αξίζει να ειπωθεί ότι στην Ινδία ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Λογοτεχνίας από την Παγκόσμια Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού (WAAC), ενώ στις ΗΠΑ εκλέχθηκε από την Διεθνή Ένωση Τιμημένων Ποιητών (UPLI) Πρόεδρος του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποιητών.
6). Ιατρική στην Ελλάδα. Ποιά είναι η εικόνα της ελληνικής ιατρικής το 2013, σύμφωνα με τη ματιά ενός γιατρού και ποιητή;
Πιστεύω ότι η ελληνική ιατρική βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο κι ότι οι Έλληνες γιατροί είναι άξιοι επιστήμονες. Είναι όμως όμηροι ενός συστήματος υγείας με χρόνια προβλήματα, που η σημερινή κρίση τα αναδεικνύει περισσότερο και γιαυτό απαιτείται άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.