Οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης» καταγγέλλουν πως «το 2019 η κυβέρνηση αντικατέστησε πραξικοπηματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα κομματικά διορισμένο».
Και συνεχίζουν λέγοντας πως «ενάμιση περίπου χρόνο μετά, μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο Δ.Σ., επιχειρεί να ολοκληρώσει το πραξικόπημα, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων».
«Πρόκειται για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, που εδώ και 40 χρόνια δράσης του, στηρίζεται στις αρχές της ενεργούς συμμετοχής, της προσφοράς, της συλλογικότητας, με τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και έχει συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή χιλιάδες νέοι»», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί.
Το χτύπημα της απεξάρτησης σε μία χώρα ανοίγει τον δρόμο για τη συμφιλίωση της κοινωνίας με το φαινόμενο των ναρκωτικών και την όξυνσή του. Ο ΣΕΠΕ «ο Σωκράτης» δηλώνει πως αυτό «είναι η άλλη όψη της ασύστολης προπαγάνδας αθώωσης ουσιών π.χ. κάνναβη και της ίδρυσης “χώρων εποπτευόμενης χρήσης” που νομιμοποιούν τη χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών».
Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων, των θεραπευόμενων του ΚΕΘΕΑ, καθώς και των μελών των οικογενειών τους, ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που καταργεί το αυτοδιοίκητό του, αντικαθιστώντας το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό του Συμβούλιο με έμμισθο και διορισμένο.
Οι εκπαιδευτικοί καταλήγουν λέγοντας: «Καταδικάζουμε την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου».
Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τον αγώνα για:
- Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (2019), ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ.
- Ενίσχυση της δράσης του ΚΕΘΕΑ με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
- Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες “στεγνών” προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα με τις ανάγκες. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη.
«Δυναμώνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία στην οποία τα ναρκωτικά και το κοινωνικό φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης δεν θα έχουν θέση, για μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, στη δημιουργική ζωή», αναφέρουν, τέλος, οι εκπαιδευτικοί.