Παγκόσμιο σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις που κάνουν λόγο για μαζικές παρακολουθήσεις θεσμών της ΕΕ, κρατών-μελών και πολιτών των χωρών τους, έπειτα από την δημοσιοποίηση στοιχείων για τις υποκλοπές που έκαναν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ζητούν από την Ουάσινγκτον να δώσει εξηγήσεις. Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία διατλαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου.
Πρώτη δημόσια τοποθέτηση Σνόουντεν
Το ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάθυνε όταν αποκαλύφθηκε ότι η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας κατασκόπευε 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές στην Ουάσινγκτον και στα Ηνωμένα Έθνη, ανάμεσά τους και εκείνες της Ελλάδας.
Πούτιν: Δεν παραδίδω κανέναν
Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι από τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής, ωστόσο πρόσθεσε ότι δουλειά των μυστικών υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο είναι να παρακολουθούν: «Σας εγγυώμαι ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που ενδιαφέρονται αν όχι για το τι τρώω, τουλάχιστον για όσα θέλω να πω στους ηγέτες που θα δω. Έτσι λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες». Μάλιστα, από την Αφρική όπου πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες περιοδεία, σημείωσε ότι «αν θέλω να μάθω τι σκέφτεται η Καγκελάριος Μέρκελ, θα της τηλεφωνήσω. Αν θέλω να μάθω τι σκέφτεται ο πρόεδρος Ολάντ, θα του τηλεφωνήσω».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ομπάμα ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους συμμάχους του.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων το οποίο έφερε στο «φως» ο Έντουαρντ Σνόουντεν, είναι οργισμένες:
Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (πρόεδρος Ιταλίας): «Φυσικά και είναι ένα ακανθώδες ζήτημα, που απαιτεί ικανοποιητικές απαντήσεις».
Φρανσουά Ολάντ (πρόεδρος Γαλλίας): «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια συμπεριφορά μεταξύ εταίρων και συμμάχων. Θα πρέπει να μπει ένα τέλος σύντομα, άμεσα θα έλεγα. Διαπραγματεύσεις και συναλλαγές σε κάθε τομέα θα έχουμε μόνο όταν η Γαλλία έχει αυτές τις εγγυήσεις».
Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπρόσωπος Καγκελαρίας): «Πρέπει να δηλώσουμε σαφώς ότι είναι απαράδεκτο να κρυφακούς φίλους. Δεν επιτρέπεται. Δεν είμαστε πλέον στον Ψυχρό Πόλεμο».
Μάρτιν Σουλτς (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): «Σοκάρει όταν οι ΗΠΑ παίρνουν μέτρα εναντίον των πιο σημαντικών και στενών συμμάχων τους, συγκρίσιμα με μέτρα που έπαιρνε η KGB, οι μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης».
Και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η χώρα μας θα ζητήσει διευκρινίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας. Εξυπακούεται ότι αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».
ΠΗΓΗ: real.gr