Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία είναι, ως γνωστόν, παρελκόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελληνική Βουλή έπρεπε να τα έχει κυρώσει εδώ και μήνες αλλά πανδημίας βοηθούσης και “εκτάκτων περιοριστικών κανόνων” στη λειτουργία της Βουλής επιτρεπόντων, η κυβέρνηση δολιχοδρομεί και τα αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Η ώρα, ωστόσο, πλησιάζει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος με συνέντευξή του στην “Αυγή” προεξοφλεί την επικύρωσή τους από την Ελληνική Βουλή, προφανώς έχοντας λάβει σχετική διαβεβαίωση και από τον πρωθυπουργό.
Το κρίσιμο θέμα, ωστόσο, είναι πότε θα συμβεί αυτό και ποιες, πιθανώς, εσωκομματικές παρενέργειες θα προκαλέσει. Μέχρις ώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας επιμένει στη λειτουργία της Βουλής με 60 μόνο παρόντες/παρούσες βουλευτές/βουλεύτριες, κάτι που βοηθά την κυβέρνηση να αποφεύγει μικρές ή μεγαλύτερες ανταρσίες και να καλύπτεται πίσω από την ψήφο δι’ αλληλογραφίας.
Πριν από αρκετούς μήνες είχε συζητηθεί να είναι εισηγητής στην κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος, όμως, είναι πλέον υφυπουργός Παιδείας. Ένα άλλο όνομα που ακούστηκε είναι ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, ενώ συζητήθηκε και αυτό του Τάσου Χατζηθεοδοσίου- αμφότεροι διεθνολόγοι. Πιθανότερη εξέλιξη είναι να “συρθεί” η υπόθεση μέχρι τα θερινά τμήματα της Βουλής, όμως τα μηνύματα που φθάνουν από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μια μικρή αλλά σημαντική ομάδα βουλευτών είναι σαφή. Δεν προτίθεται να ψηφίσουν την κύρωση των μνημονίων. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και με τον Κώστα Καραμανλή.
Το ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία «ή θα συνεχίσει να διασύρει τη χώρα υπό το φόβο ότι οι βουλευτές του θα τα καταψηφίσουν», θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Ο κ. Μητσοτάκης, που τηρεί και τιμά πλέον την προεκλογικά “προδοτική” Συμφωνία των Πρεσπών, υποδέχεται σήμερα τον κ. Ζάεφ. Περιμένουμε να ενημερώσει τους πολίτες αν και πότε θα φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, όπως τον καλεί άλλωστε και ο πρωθυπουργός της γείτονος με συνέντευξή του στην “Αυγή”, ή θα συνεχίσει να διασύρει τη χώρα υπό το φόβο ότι οι βουλευτές του θα τα καταψηφίσουν».