Τις πρόωρες εκλογές του 2009 ο Κώστας Καραμανλής τις αποφάσισε (οριστικώς) στο V.I.P σαλόνι του Super Ferry επιστρέφοντας μετά τον 15Αύγουστο από την Τήνο. Δίπλα του -σε μία άκρη που είχαν απομονωθεί- είχε τον τότε υπερυπουργό Εσωτερικών και στενό πολιτικό του φίλο και συνεργάτη Προκόπη Παυλόπουλο. Τις δικές του αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις που θα “τρέξουν” από το φθινόπωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τις λάβει κι αυτός, πιθανώς, στην κατοικία που διατηρεί στην Τήνο. Ή στο Μαράθι των Χανίων, στην πατρογονική εστία των Μητσοτάκηδων.
Δύο εφημερίδες αποτυπώνουν σήμερα την εικόνα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Η “Καθημερινή” κάνει λόγο για τους “Φόβους χαλάρωσης και το plan B”.
Το περιέγραψε, άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν, αίφνης, ανέκρουσε πρύμναν και από την “καλή χαρά” για την πανδημία του…φεύγει (όπως έλεγε στην προχθεσινή συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης) επέστρεψε στην “ανευθυνότητα” κάποιων που βάζουν εμπόδια στην επιστροφή στην κανονικότητα. Ο κίνδυνος που προκύπτει από το -ίσως βιαστικό αλλά αναγκαστικό- άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού γίνεται αντιληπτός στο Μαξίμου και άπαντες αντιλαμβάνονται πως μια επιστροφή των σκληρών δεικτών της πανδημίας μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.
Από την άλλη η δεξιά -αλλά ελαφρώς αντι-μητσοτακική “Εστία”- προβλέπει πολιτικές εξελίξεις, πιθανώς και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, λαμβάνοντας υπ όψιν της το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση σχετικά με την προανακριτική επιτροπή και τις αναφορές του (των βοσκοτόπων) Χρήστου Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά.
Εν ολίγοις, η καλλιέργεια κλίματος σκανδαλολογίας, επισημαίνει η εφημερίδα, ευνοεί τον πολιτικό σχεδιασμό που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ “υπό κατηγορία”, ώστε να είναι εφικτή η προεκλογική πόλωση εάν αποφασίσει, τελικώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάτι τέτοιο (στην Τήνο, ή το Μαράθι…).
Η Ν.Δ, όμως, δεν είναι ίδια. Το άγχος για την εξέλιξη της πανδημίας και η αγωνία για τον τουρισμό, ώστε να σταθεί εφικτό να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα φετινά έσοδα, φέρουν τον πρωθυπουργό σε ένα σταυροδρόμι. Θα συνεχίσει ως έχουν σήμερα τα πράγματα, αναλαμβάνοντας το ρίσκο ενός νέου κύματος της πανδημίας (αποτέλεσμα και των χειρισμών που έγιναν έως σήμερα) το φθινόπωρο, ή θα ποντάρει όλα τα λεφτά του στην επιτυχία των εμβολιασμών και σε έναν ήρεμο θερινό διάπλου; Υπάρχουν υπέρ, υπάρχουν και κατά σε όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων μέχρις ώρας αυτό των πρόωρων εκλογών είναι μάλλον το ασθενέστερο. Μπορεί να επιθυμεί τον μηδενισμό του κοντέρ, ωστόσο μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα υποψιάσει αρνητικά τους πολίτες (και γι αυτό είναι αρκετά δύσκολο να εξηγηθεί) για όσα ενδεχομένως να συμβούν εάν του δώσουν άλλη μία καθαρή εντολή. Αφήστε που οι εκλογές είναι εκλογές, βεβαιότητες δεν χωρούν και, τελικά, υπάρχει και ο Θεός που βλέπει τα σχέδια των ανθρώπων και γελά…
Η Ν.Δ, όμως, δεν είναι ίδια, κι αυτό φάνηκε έντονα τις τελευταίες μέρες. Η κυβέρνηση έπαθε…ΣΥΡΙΖΑ και όλη η παραφιλογία περί εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που διακινείται εντόνως εδώ και καιρό στα συμπολιτευόμενα και αντι-ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ) έχει μετακινηθεί στην κυβερνώσα παράταξη. Λες και η εσωστρέφεια είχε πατέντα…ΣΥΡΙΖΑ και με την άρση της έγινε μεταφορά “τεχνογνωσίας” στη Ν.Δ.
Όπως περιγράφει η Στεφανία Μουρελάτου στο libre, τις τελευταίες μέρες πρόσωπα, που δύσκολα θεωρούν ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα κυβερνητικά πλάνα του πρωθυπουργού, δυναμώνουν τις φωνές και τις ενστάσεις τους σε διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο για την γονεϊκή συνεπιμέλεια. Μάλιστα το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ δεν κάνει βήμα πίσω.
Eπέμεινε στη διαφωνία της και χθες η Μαριέττα Γιαννάκου αφήνοντας υπαινιγμούς για τον τρόπο που έγινε η διαβούλευση, την βαρύτητα που δόθηκε σε συλλόγους που υποστηρίζουν τη συνεπιμέλεια και κυρίως προβλέποντας τσουνάμι προσφυγών που θα πυροδοτήσει το εν λόγω νομοσχέδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Ηφαίστειο” η ΝΔ για τη συνεπιμέλεια-Νέα πυρά από Γιαννάκου-Καταγγέλει “συμφέροντα”
Κυβερνητικές πηγές πάντως σημείωναν ότι η διαφορετική άποψη είναι θεμιτή, αλλά άφηναν να διαφανεί ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν θα αλλάξει παρά τις ηχηρές εσωκομματικές αντιρρήσεις. Θεμιτή, βεβαίως, είναι και η διαφορετική άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά…
Έτερη περίπτωση είναι αυτή του Κώστα Τζαβάρα. Ο βουλευτής Ηλείας διαφωνώντας με το νέο ακαδημαϊκό χάρτη που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, ιδίως ως προς το σκέλος της κατάργησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αμαλιάδα και στον Πύργο, δεν έκρυψε την οργή του σε ραδιοφωνική εκπομπή στον ΣΚΑΪ.
«Σας λέω λοιπόν και σας δηλώνω ότι εγώ υποψήφιος στις επόμενες εκλογές δεν θα είμαι εξαιτίας βέβαια και του γεγονότος ότι ακόμα στην Ηλεία περιμένουμε να έρθει και να δημοπρατηθεί ο δρόμος που θα αντικαταστήσει την καρμανιόλα Πύργου-Πατρών στην οποία κάθε χρόνο σκοτώνεται ο πληθυσμός ενός μικρού χωριού» είπε ο άλλοτε υπουργός στις κυβερνήσεις Καραμανλή ρίχνοντας τα βέλη του για το “lobbying” συναδέλφων του από την Δυτική Ελλάδα που “έσωσαν” πανεπιστημιακές δομές στις περιφέρειες τους.
Τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έβαλαν εμμέσως πλην σαφώς στο στόχαστρο ο Γιώργος Κουμουτσακος, που έμεινε εκτός κυβέρνησης στον τελευταίο ανασχηματισμό, καθώς και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που μόνο η συντέλεια του κόσμου θα τον κρατούσε στην γαλάζια ευρωλιστα.
«Αυτή η κατάσταση με το αλλεπάλληλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών του οργανωμένου εγκλήματος στους δρόμους των πόλεών μας εξελίσσεται σε μάστιγα. Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει» έγραψε ο κ. Κουμουτσακος στα κοινωνικά δίκτυα. Πιο αιχμηρός ο Γιώργος Κύρτσος που σημείωσε ότι η ΕΛΑΣ δεν προλαβαίνει το οργανωμένο και σκληρό έγκλημα και η κατάσταση ξεφεύγει.
Όσο και αν πολλοί εκ των συνεργατών του Κυριακού Μητσοτάκη εξοβελίζουν τις εν λόγω παραφωνίες σε “σποραδικά κρούσματα” ή “ανεξοδες μπαλωθιες, που σε καμία περίπτωση δεν θέτουν θέμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης ή του πρωθυπουργού”, δεν παραγνωρίζουν ότι μια εικόνα κοινοβουλευτικης αταξίας έχει κόστος.
Πολλώ δε μάλλον όταν θα έρθουν στην βουλή επώδυνες μεταρρυθμίσεις ή αποφάσεις όπως τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, των οποίων ο χειρισμός θα πρέπει να είναι το λιγότερο αριστοτεχνικός για να επουλώσει ηχηρές ενστάσεις πρώην Πρωθυπουργών αυτή τη φορά.
*Η φωτό επάνω προέρχεται από παλαιότερη ανάρτηση του γιού του πρωθυπουργού στο facebook και το σύνθημα-προτροπή ίσως αποδειχθεί χρήσιμο…