Ακόμη κι αν δεν ασχολείστε ιδιαίτερα, θα ξέρετε ότι απόψε είναι ο μεγάλος τελικός στον οποίο θα συμμετάσχουν οι είκοσι χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η διοργανώτρια χώρα Ολλανδία..
Την αυλαία του μουσικού διαγωνισμού Eurovision 2021 ανοίγει η Κύπρος που εκπροσωπείται από την Έλενα Τσαγκρινού και το τραγούδι «El Diablo».
Η Έλενα Τσαγκρινού, η οποία εκπροσώπησε την Κύπρο με το «El Diablo» (που έχει κάνει έξαλλο τον μητροπολίτη Μόρφου), προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά.
Λίγες ώρες πριν από τον μεγάλο τελικό στην Ahoy Arena του Ρότερνταμ υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το κυπριακό τραγούδι είναι αντιγραφή ενός άλλου κομματιού.
Ο λόγος για το «Anywhere» της Ρίτα Όρα, με τους χρήστες που επικαλούνται κάτι τέτοιο να παραλληλίζουν τα δύο τραγούδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το κομμάτι «El Diablo» που είναι γραμμένο στα αγγλικά και τα ισπανικά υπογράφουν οι: Thomas Stengaard, Jimmy “Joker” Thornfeldt, Laurell Barker και Oxa.
Η Στεφανία Λυμπερακάκη, που εκπροσωπεί την Ελλάδα και εμφανίζεται 10η στη σειρά του διαγωνισμού της Eurovision, μαζί με τους χορευτές της, Νίκο Κουκάκη, Γιώργο Παπαδόπουλο, Μάρκο Γιακουμόγλου και Κώστα Παυλόπουλο, θα παρουσιάσουν το «Last Dance». Πρόκειται για μια δημιουργία των Δημήτρη Κοντόπουλου, Arcade και Sharon Vaughn, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Φωκά Ευαγγελινού, ενώ την ενδυματολογική εμφάνιση της τραγουδίστριας επιμελήθηκε ο σχεδιαστής μόδας Βρεττός Βρεττάκος.
Eurovision 2021: Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον τελικό:
1. Κύπρος
2. Αλβανία
3. Ισραήλ
4. Βέλγιο
5. Ρωσία
6. Μάλτα
7. Πορτογαλία
8. Σερβία
9. Μεγάλη Βρετανία
10. Ελλάδα
11. Ελβετία
12. Ισλανδία
13. Ισπανία
14. Μολδαβία
15. Γερμανία
16. Φινλανδία
17. Βουλγαρία
18. Λιθουανία
19. Ουκρανία
20. Γαλλία
21. Αζερμπαϊτζάν
22. Νορβηγία
23. Ολλανδία
24. Ιταλία
25. Σουηδία
26. Άγιος Μαρίνος
Ομως μετά το βίντεο με το El Diablo, έχουμε κι άλλα, πολύ ενδιαφέροντα, για τη Eurovision που αγαπάμε να μισούμε!
Με πάνω από 1.500 διαγωνιζόμενα τραγούδια μέσα σε 60 χρόνια, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision (ESC) είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά και τηλεοπτικά θεάματα στον κόσμο.
Ο διαγωνισμός προσελκύει εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές ετησίως, σε μία διοργάνωση όπου περισσότερες από 40 χώρες στέλνουν σχεδόν κάθε χρόνο ένα ολοκληρωμένο mini show και εκατομμύρια οπαδοί μπλοκάρουν τις τηλεφωνικές γραμμές για ώρες για να ψηφίσουν το τραγούδι τους σε κατάσταση πραγματικής ποπ Ευφορίας.
Καθώς η Eurovision είναι προσιτή σε ένα παγκόσμιο κοινό, η “έλξη” (Gravity) δεν έχει πάψει να δυναμώνει. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι από τις φαντασμαγορικές πίστες της έχουν όλα αυτά τα χρόνια περάσει θρυλικά ονόματα της μουσικής: οι ABBA, η Celine Dion, η Olivia Newton-John, η Bonnie Tyler και ο Julio Iglesias. Αλλά και οι super« Ήρωες» της ποπ δεν έχουν μείνει εκτός: όπως ο Justin Timberlake και η Madonna.
Τα εκατομμύρια των φανατικών οπαδών και φίλων της Eurovision ήταν επόμενο να αισθανθούν απογοήτευση από την ακύρωση του διαγωνισμού το 2020, λόγω της πανδημίας. Για να καλύψουν το κενό, ο ολλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ετοίμασεένα αφιέρωμα που τιμούσε τους ερμηνευτές και τις συμμετοχές τους, με τίτλο « Eurovision: Europe Shine A Light », η οποία μεταδόθηκε ζωντανά σε 41 χώρες.
Φέτος, πολλοί από αυτούς τους ίδιους ερμηνευτές θα βοηθήσουν τη Eurovision να αναγεννηθεί σαν το φοίνικα ( “ Rise Like A Phoenix ”) και θα διαγωνισθούν ξανά με νέα τραγούδια, σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού.
Η Eurovision 2021 “τρέχει” από τις 18-22 Μαΐου.
Μπορεί πολλοί να “σνομπάρουν” τη διοργάνωση έχοντας την άποψη ότι “σερβίρει” χαμηλής ποιότητας μουσικά προϊόντα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό show ακόμη κι αν το παρακολουθείς με διάθεση να κάνεις πλάκα.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Eurovision είναι κομμάτι της ιστορίας της Ευρώπης που έχει άμεση σχέση με τη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι το… Ισραήλ και από τη Φινλανδία μέχρι το… Αζερμπαϊτζάν και την… Αυστραλία (και μη ρωτήσετε τώρα γιατί συμμετέχουν και αυτά τα μη ευρωπαϊκά κράτη. Απλά έκαναν αίτηση και έγιναν δεκτά!).
Αν μη τι άλλος πρόκειται για τη λαμπερή και με πολλά στρας πλευρά της κατά τα άλλα γκρίζας κατάστασης της σύγχρονης κοινωνίας μας.
Παραδέξου το. Απόψε, 18 Μαΐου θα παραγγείλετε πίτσες και θα δείτε την πρώτη ημέρα του διαγωνισμού. H Ελλάδα με την Στεφανία, που θα ερμηνεύσει το «Last Dance», θα διαγωνιστεί στον δεύτερο ημιτελικό που θα διεξαχθεί στις 20 Μαΐου.
Δικαίωμα ψήφου στον σημερινό ημιτελικό της Eurovision 2021 έχουν οι χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτόν, μαζί με την Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.
Η σειρά εμφάνισης στον Α’ Ημιτελικό είναι η εξής:
1. Λιθουανία
2. Σλοβενία
3. Ρωσία
4. Σουηδία
5. Αυστραλία
6. Βόρεια Μακεδονία
7. Ιρλανδία
8. Κύπρος
9. Νορβηγία
10. Κροατία
11. Βέλγιο
12. Ισραήλ
13. Ρουμανία
14. Αζερμπαϊτζάν
15. Ουκρανία
16. Μάλτα
“Μπαμπά, τι είναι η Eurovision;”
Ενας διαγωνισμός τραγουδιού! Οι συμμετοχές της Eurovision αποστέλλονται από εθνικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU), μια συμμαχία δημοσίων μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, η σύνδεση με την EBU δεν περιορίζεται στην Ευρώπη: στα μέλη της περιλαμβάνονται το ABC / NBC / CBS των ΗΠΑ, το NHK της Ιαπωνίας, το SABC της Νότιας Αφρικής και πολλά άλλα.
Τα τραγούδια που συμμετέχουν στο διαγωνισμό πρέπει να ερμηνευτούν ζωντανά χωρίς να επιτρέπονται φωνητικά play back. Το υλικό πρέπει να είναι εντελώς πρωτότυπο, να μην έχει παρουσιαστεί ποτέ σε κοινό ή δισκογραφηθεί, Επιτρέπονται έως έξι ερμηνευτές στη σκηνή ταυτόχρονα. Τα τραγούδια μπορούν να είιναι σε οποιαδήποτε γλώσσα και από ερμηνευτές οποιασδήποτε εθνικότητας – παρόλο που από πολλούς έχει εκφραστεί η απαίτηση οι στίχοι των τραγουδιών να είναι σε μία από τις επίσημες γλώσσες μιας χώρας. Πράγμα που δεν έχει γίνει δεκτό…
Η Eurovision σε (ενδιαφέροντα) νούμερα
67: Οι νικητές της Eurovision μέχρι σήμερα
43: Το ρεκόρ χωρών που συμμετείχαν σε μία διοργάνωση (2008, 2011, 2018)
12: Μέγιστος αριθμός πόντων που μπορεί να αποσπάσει μια χώρα είτε μέσω κριτικής επιτροπής είτε με δημόσια ψήφο σε άλλη χώρα
180 εκατομμύρια: Οι εκτιμώμενοι τηλεθεατές κάθε χρόνο
3500: Ο μέγιστος αριθμός θεατών του Live που επέτρεψε η ολλανδική κυβέρνηση στη Eurovisio 2021 λόγω των περιορισμών για την πανδημία
60 εκατομμύρια ευρώ: Το κόστος-ρεκόρ της Eurovision 2012, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν
7: Οι φορές που η Ιρλανδία κέρδισε τον διαγωνισμό, το μεγαλύτερο ρεκόρ για οποιαδήποτε χώρα
33: Ο αριθμός των χωρών όπου ο νικητής της Eurovision του 1976, το τραγού ” Save Your Kisses for Me “, έφτασε στην κορυφή των εθνικών charts
Και μιας και είμαστε πολιτικό site…
Παρά τον δηλωμένο στόχο της διοργάνωσης για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας των λαών, ο ίδιος ο διαγωνισμός έχει γίνει πεδίο σκληρής πολιτικής και διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ κρατών. Και ο τελευταίος φαν της Eurovision γνωρίζει την ύπαρξη μπλοκ κρατών που αλληλοψηφίζονται συστηματικά (η ελληνική-κυπριακή αγάπη είναι από τις πιο χαρακτηριστικές). “Συμμαχίες” που άλλοτε είναι μόνιμες και διαχρονικές και άλλοτε συγκυριακές με βάση μεγάλα διεθνή γεγονότα, συμφωνίες ή συρράξεις σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.
Ας δούμε όμως μερικές περιπτώσεις έντονων αντιπαραθέσεων που έμειναν στην ιστορία του διαγωνισμού :
-Το 2005, η είσοδος του Λιβάνου στην Eurovision αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του κανονισμού που τον απέκλεισε γιατί δεν είχε αναγνωρίσει το Ισραήλ.
-Το 2012, η Αρμενία αποχώρησε όταν το Αζερμπαϊτζάν φιλοξένησε το διαγωνισμό στην πρωτεύουσα Μπακού αφού κέρδισε τον προηγούμενο χρόνο με το ” Running Scared ” της Ell & Nikki .
-Το 2016, η επιτυχημένη συμμετοχή της Ουκρανίας ” 1944 ” – ένα τραγούδι εμπνευσμένο από την απέλαση των Τάταρων της Κριμαίας από την ΕΣΣΔ – θεωρήθηκε ότι ήταν ένα υβριστικό για τη Ρωσία εν μέσω της κρίσης της Κριμαίας. Τον επόμενο χρόνο είχαμε τη ρωσική αποχώρηση από το διαγωνισμό.
“Μια φορά κι έναν καιρό…”
24 Μαΐου 1956: Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision – που στη συνέχεια ονομάστηκε Grand Prix διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision – πραγματοποιείται στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Επτά χώρες ανταγωνίζονται. Η Ελβετία κερδίζει.
1965 : Ένα ποπ τραγούδι κερδίζει το διαγωνισμό για πρώτη φορά: το κλασικό πια France Gall, Poupée de cire, poupée de son .”
1969: Ο διαγωνισμός διεξάγεται στη Φρανκική Ισπανία και γίνεται αφορμή για πολλές αντιπαραθέσεις. Ηταν η πρώτη φορά που τέσσερις χώρες ισοψήφισαν στην πρώτη θέση κι αυτό έγινε αιτία για αλλαγή στον τρόπο βαθμολόγησης.
1973: Το Ισραήλ γίνεται η πρώτη γεωγραφικά μη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει στο διαγωνισμό.
1974: Οι ABBA συντρίβουν τους ανταγωνιστές τους με το ” Waterloo “, μια επιτυχία που τους εκτοξεύει στο παγκόσμιο στερέωμα της ποπ ως σούπερ σταρς.
1988: Ενα παιδί-θαύμα με το όνομα Céline Dion παίρνει το πρώτο βραβείο για την Ελβετία με το “Ne Partez Pas Sans Moi .“
2000: Η Eurovision μεταδίδεται για πρώτη φορά μέσω διαδικτύου
2001: Η Εσθονία έγινε η πρώτη χώρα του του πρώην “Ανατολικού Μπλοκ” με το “ Όλοι . “
2004: Οι ημιτελικοί εισάγονται στον διαγωνισμό. Επιτρέπονται μόνο 24 χώρες στον τελικό.
2015: Η Αυστραλία συμμετέχει ως σπέσιαλ συμμετοχή για μία φορά με το ” Tonight Again ” του Guy Sebastian , αλλά τελικά γίνεται μόνιμο μέλος της μεγάλης παρέας.
2020: Για πρώτη φορά στην ιστορία της, από το 1956, ματαιώνεται ο διαγωνισμό!
Ωρα να παραγγείλετε τις πίτσες!
Ξεκινάει!