Ενας πυκνός καπνός καλύπτει τις τελευταίες ώρες ολόκληρη την Αττική με την στάχτη να κατακάθεται σε μπαλκόνια και αυτοκίνητα. Στο ίδιο έργο θεατές για μία ακόμη αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε με την μεγάλη φωτιά που κατακαίει μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Κορινθίας, το Σχίνο και το Αλεποχώρι.
Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε πολύ μεγάλο μέτωπο ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατοικίες καταστραφεί. Ο κοινοτάρχης Σχίνου Δημήτρης Λάμπρου, είπε στο OPEN ότι στην περιοχή του Σχίνου υπάρχει ύφεση του μετώπου με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει στις Βαμβακιές όπου κάηκαν τρία σπίτια.
Αυτή την ώρα η φωτιά επεκτείνεται και προς Αλεποχώρι και Μέγαρα με τον δήμαρχο της περιοχής να επισημαίνει ότι το μέτωπο είναι μεγάλο και καίει δασική έκταση που η τελευταία φορά που είχε δοκιμαστεί από τις φλόγες ήταν το 1985. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώνονται σπίτια και στο Αλεποχώρι.
Ανέτοιμο, για μία ακόμη φορά, το επιτελικό μας κράτος να προστατεύσει τη χώρα από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές, παρά τα παχιά λόγια, στις αρχές της Ανοιξης, τις τηλεδιασκέψεις των εμπλεκόμενων, αρμόδιων φορέων και τις εξαγγελίες.
Τα όμορφα τα λόγια, τα μεγάλα…
Την εκταμίευση 102 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αγορά μηχανημάτων έργου που θα μπουν στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη που είχε γίνει στις 21 Απριλίου με την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανάφερε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ότι η Πολιτική Προστασία θα έχει αυτόνομο πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ και μέσω αυτού, απελευθερώθηκαν 46 εκατ. ευρώ από τα ΠΕΠ ,τα οποία θα προστεθούν στην ενίσχυση των δήμων. Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η σταδιακή μονιμοποίηση των 2.500 εποχικών υπαλλήλων.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απευθυνόμενος στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, τόνισε: «είμαστε άμεσοι συνεργάτες και έχουμε πολλή δουλειά για να προφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας και αυτό το καλοκαίρι». Υπογράμμισε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο της ΚΕΔΕ και του συνόλου της Αυτοδιοίκησης για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους πολίτες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ζήτησε αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, ώστε οι δήμοι και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς να γνωρίζουν τα όρια ευθυνών τους. Ακόμη, επισήμανε τις χρονοβόρες διαδικασίες που σήμερα απαιτούνται για τον καθαρισμό των οικοπέδων. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης ενίσχυσης των δήμων και των συνδέσμων τους με τους απαραίτητους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό για την αντιπυρική περίοδο.
Και η πραγματικότητα…
Κλείνοντας δύο χρόνια (και δύο καλοκαίρια) διακυβέρνησης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αφήσει καμία αμφιβολία για την αδιαφορία της για το περιβάλλον, τη διαχείριση και την προστασία του. Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί προηγούνται και υποκαθιστούν της περιφρούρησης, αξιοποίησης και προαγωγής του φυσικού πλούτου της χώρας.
Έτσι την ώρα που διαφήμιζε αναδασώσεις με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης, χωρίς σχέδιο και μελέτη, έχει παγώσει τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ Β΄ 2863/5-7-2019) και προέβλεπε την χρηματοδότηση με 140 εκατ € των δασικών υπηρεσιών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, την πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων (200 εκ των οποίων ως μόνιμοι και ενταγμένοι στον απαραίτητο προγραμματισμό για το 2019) με εξασφαλισμένη την ένταξη της χρηματοδότησης στο ΠΔΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντ’ αυτού η νέα αντιπυρική περίοδος 2021 ξεκίνησε και τυπικά την 1η Μαΐου με υποστελεχωμένα Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και χωρίς καμία μέριμνα για τη δασο- και πυροπροστασία, μια που λόγω των ακραίων φαινομένων που οφείλονται στη κλιματική κρίση η πρόληψη θεωρείται αναγκαία όσο ποτέ.
Να θυμίσουμε ότι το 2018 η τότε κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει πόρους και προκήρυξε το “Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών” που σχεδίασαν από κοινού τα Υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος με στόχους: αφενός μεν την εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία, αφετέρου δε την ένταξη και κατάρτιση ανέργων σε ένα εξειδικευμένο και παραγωγικό κλάδο με στόχο την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ, απευθύνθηκε σε 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση των καταγεγραμμένων αναγκών τους, είχε αρχική διάρκεια 8 μηνών, η οποία παρατάθηκε (ΚΥΑ 9.1765/ ΦΕΚ Β΄969/2019) για να ενισχύσει αποτελεσματικά τα δασικά οικοσυστήματα και να προστατέψει τις κατοικημένες περιοχές, αποκομίζοντας τα οφέλη από την εργασία και τις δεξιότητες της προηγούμενης περιόδου.
Μετά τη λήξη του Προγράμματος η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να προχωρήσει στην αξιολόγηση του προγράμματος παράλληλα με την ορθή οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών για τη δασοπροστασία, αλλά και την αξιοποίηση της εμπειρίας και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν, αδιαφόρησε πλήρως αφήνοντας τον συγκεκριμένο τομέα στην τύχη του.
Έτσι ένα πρόγραμμα που παρήγαγε ένα ανεκτίμητο έργο για τον καθαρισμό των δασών μετά από πολλά χρόνια αδράνειας της πολιτείας, για το οποίο υπηρεσίες όπως η πυροσβεστική απέστειλαν επιστολές που διαπιστώνουν το αξιόλογο έργο και την καλή συνεργασία, παραμένει ανεκμετάλλευτο. Οι Δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες (μόλις 3.000 μόνιμοι υπάλληλοι οι περισσότεροι εκ των οποίων πάνω από 55 ετών), ενώ η τελευταία είσοδος δασολόγων έγινε το 2007 και η τελευταία είσοδος αγροφυλάκων το 2011 και οι εκτιμήσεις για πρόσθετη στελέχωση ξεπερνούν τις 3.000 θέσεις.
Με το πέρας σύσκεψης που είχε γίνει στις 23 Μαρτίου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε:
«Πραγματοποιήσαμε μια υπηρεσιακή́ σύσκεψη, προκειμένου να προετοιμάσουμε τη νέα αντιπυρική περίοδο, η οποία αρχίζει σε λίγες μέρες.
Βασική μας προτεραιότητα είναι η πρόληψη. Ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για οδηγίες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να καθαριστούν τα περιαστικά δάση, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν κυρίως στην Αττική και σε κάποιες άλλες περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις.
Φέτος είμαστε πιο ενισχυμένοι σε πυροσβεστικά μέσα, σε εναέρια μέσα, έχουμε περισσότερο και πιο εκπαιδευμένο προσωπικό. Αλλά, εκείνο το οποίο χαρακτηρίζει τη δουλειά μας είναι το πάθος, η φλόγα και η αφοσίωση των Πυροσβεστών μας στο καθήκον τους, έτσι ώστε να είμαστε αποτρεπτικοί, να είμαστε πολύ γρήγορα στις φωτιές για να αποτρέψουμε καταστροφές, είτε στο δασικό κεφάλαιο της χώρας, είτε σε ανθρώπινες ζωές.
Θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες, συνεργαζόμενοι μαζί τους, έτσι ώστε οι Πυροσβέστες, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, όλες οι λοιπές υπηρεσίες – η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, καθώς και όποιοι άλλοι συμμετέχουν στη διαδικασία της διαχείρισης κρίσεων, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να γίνουμε ακόμα περισσότερο χρήσιμοι στον πολίτη και στην Ελλάδα».
Λόγια, λόγια, λόγια… Ως συνήθως!
Λόγια που από χθες το βράδυ έχουν γίνει στάχτες μαζί με εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Σε ένα μη-σχέδιο με κωδικό “Στάχτη και Μπούρμπερη”…