Η φημολογία περί ανασχηματισμού, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, δίνει και παίρνει. Το “story” θέλει τον πρωθυπουργό να έχει εγκατελείψει οριστικά την ιδέα των πρόωρων (διπλών εκλογών) και να προσανατολίζεται σε ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση της επανεκκίνησης μετά τις έκτακτες και ειδικές συνθήκες της πανδημίας.
Τρία πρόσωπα φαίνεται ότι είναι αυτά που θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Νίκος Δένδιας, ο Βασίλης Κικίλιας, και ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Κατ’ αρχάς το “επιτελικό κράτος” του Μαξίμου που επηρεάζει και τις αποφάσεις έχει την…τιμή (;) να μην διαθέτει ούτε έναν (αριθμός: 1) νεοδημοκράτη. Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος και Θόδωρος Λιβάνιος έλκουν την πολιτική καταγωγή τους από τον χώρο μεταξύ του “πουθενά” και του (εκσυγχρονιστικού) ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, η επιρροή που ασκούν δεν έχει ούτε την γνώση, ούτε την συμπάθεια για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και την γαλάζια ανθρωπογεωγραφία. Μοναδικός ισορροπιστής είναι ο (μη νεοδημοκράτης, επίσης, αλλά ιδιαίτερα ικανός στο να αντιλαμβάνεται τους ήχους της κοινοβουλευτικής ομάδας και να αναλαμβάνει “πυροσβεστικές” ειδικές αποστολές) Γρηγόρης Δημητριάδης.
Όλα θα εξαρτηθούν, λοιπόν, από την τύχη που θα σχεδιάσουν για τα τρία πρόσωπα που προαναφέραμε οι επιτελείς του πρωθυπουργού, αν και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει όσα δεν γνωρίζουν όλοι μαζί.
Για τον Νίκο Δένδια λέγεται πως κλείνει τον κύκλο του στο υπουργείο Εξωτερικών, κατά κοινή ομολογία με αρκετή επιτυχία. Μεγάλη εάν αξιολογεί κανείς τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες επίμονα τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση δημοφιλίας εδώ και πολύ καιρό. Ο ίδιος δεν λέει “όχι”, αλλά δεν λέει και “ναι”. Πιθανή μετακίνηση του κ. Δένδια θα κριθεί από το εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει -ή πιεσθεί- να προχωρήσει σε κινήσεις σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την προσφυγή στην Χάγη. Εκεί ίσως προκύψει ανάγκη για τις -κατά Σημίτη- “μη ευχάριστες λύσεις”, κάτω από τις οποίες ο νυν υπουργός Εξωτερικών δεν θα ήθελε να βάλει την υπογραφή του. Το ερώτημα είναι ποιος θα ήθελε, σε μια τέτοια περίπτωση. Απάντηση δεν έχει βρεθεί ακόμα, μην εκπλαγείτε, πάντως, εάν στο διατηρητέο της Βασιλίσσης Σοφίας βρεθεί πρόσωπο εκτός πολιτικής με εμπειρία σε ινστιτούτα και συχνή αρθρογραφία σε εφημερίδα του χώρου…
Εάν ο κ. Δένδιας μετακινηθεί είναι πιθανό να διανύσει την μικρή απόσταση μέχρι την οδό Νίκης όπου βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Επιμένουν οι φήμνες επ΄ αυτού. Πράγμα που σημαίνει πως ο όχι ιδιαίτερα συμπαθής – αν και οι επιδόσεις του αξιολογούνται θετικά- στο Μαξίμου Χρήστος Σταϊκούρας θα αναζητήσει άλλο υπουργείο. Εδώ το μείζον θέμα είναι η συνύπαρξη Δένδια με τον πανίσχυρο και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Θόδωρο Σκυλακάκη. Ο τελευταίος συμβιώνει δύσκολα με τον κ. Σταϊκούρα, άρα η συγκατοίκησή του με τον εξαιρετικά δημοφιλή και ισχυρό αναδυόμενο “δελφίνο” Νίκο Δένδια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Ο Βασίλης Κικίλιας είναι, επίσης, ‘ενα πρόσωπο που για όχι απολύτως ευκρινείς λόγους δεν έχει μεγάλες συμπάθειες στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποτυχημένο, ως προς την πανδημία και τους εμβολιασμούς, δεν τον λέει κανείς στην κυβέρνηση. Τουναντίον. Άρα, πιθανή μετακίνησή του θα επικοινωνηθεί ως “κλείσιμο κύκλου” και “προαγωγή”, αν και οι λόγοι θα είναι άλλοι.
Εν κατακλείδι, το περίκλειστο στρατηγείο του Μαξίμου δεν δείχνει ιδιαίτερη εκτίμηση στους υπουργούς του. Αυτό δεν αφορά μόνο τους τρεις, αλλά περιλαμβάνει και άλλα πρόσωπο, μηδέ εξαιρουμένου και του ισχυρού και ηχηρού Άδωνι Γεωργιάδη, οι ημέρες της παντοκρατορίας του οποίου έχουν παρέλθει. Όπως και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αν και αυτός αποτελεί μια “ειδική περίπτωση”. Η λίστα περιλαμβάνει και άλλα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το Oval Office και την West Wing του Μαξίμου από την μία και τους υπουργούς και τους βουλευτές από την άλλη. Τα καμπανάκια ακούστηκαν από τον Κ. Τζαβάρα, την Μαριέττα Γιαννάκου, και την Όλγα Κεφαλογιάννη -λέγεται ότι έπονται και άλλοι με νέες αφορμές.
*Εικόνες από το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου