Αντιδράσεις προκαλεί η πρωτοφανής ενέργεια της Λευκορωσίας να προσγειώσει αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, για να συλλάβει δημοσιογράφο.
Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή ενέργεια: Αεροσκάφος της ιρλανδικής Ryanair, που εκτελούσε απευθείας δρομολόγιο από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας υποχρεώθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ το απόγευμα της Κυριακής. Ο λόγος: στο αεροσκάφος επέβαινε μεταξύ άλλων ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, τον οποίο το καθεστώς Λουκασένκο καταζητούσε με την κατηγορία της “τρομοκρατικής δράσης”. Μετά την προσγείωση όλοι οι επιβάτες πέρασαν από έκτακτο έλεγχο ασφαλείας, όπου οι αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τον 26χρονο δημοσιογράφο. “Θα με εκτελέσουν” ήταν τα τελευταία λόγια αγωνίας του Προτασέβιτς πριν πέσει στα χέρια της αστυνομίας, όπως τα μετέφερε συνεπιβάτης του.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, στη συγκεκριμένη πτήση είχαν επιβιβαστεί από την Αθήνα μυστικοί πράκτορες, οι οποίοι, μόλις το αεροσκάφος μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας άρχισαν να προκαλούν ένταση, προειδοποιώντας μάλιστα για τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος, με προφανή στόχο να το οδηγήσουν σε έκτακτη προσγείωση. Πολεμικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας, τύπου Μιγκ-29, απογειώθηκε για να “συνοδεύσει” το πολιτικό αεροσκάφος της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta τη σχετική εντολή έδωσε προσωπικά ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.
“Κρατική τρομοκρατία”
Το πρωτοφανές περιστατικό προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Για “κρατική τρομοκρατία” από την πλευρά της Λευκορωσίας κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη γερμανική Βουλή Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Τόσο ο Μοραβιέτσκι, όσο και ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητούν να συζητηθεί το θέμα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τη Δευτέρα. Για “εντελώς απαράδεκτο περιστατικό” κάνει λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί μία “άμεση εξήγηση” από το καθεστώς Λουκασένκο. Σε μία “κοινή και άμεση αντίδραση” των 27 καλεί τους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λεντριάν. Πιθανό θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο νέων, πιο αυστηρών κυρώσεων στο καθεστώς της Λευκορωσίας.
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο αποκαλούμενος και “τελευταίος δικτάτορας” της Ευρώπης, κυβερνά τη Λευκορωσία με απολυταρχικό τρόπο από το 1994. Επανεκλέγη στο αξίωμά του στις εκλογές του 1994, στις οποίες έγιναν πρωτοφανείς ατασθαλίες, όπως καταγγέλλουν οι εναπομείναντες αντιφρονούντες στη χώρα. Έκτοτε το καθεστώς κλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις, στις οποίες όμως έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι. Τη σύλληψη του Προτασέβιτς καταδικάζει και η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία που ζει αυτοεξόριστη στη γειτονική Λιθουανία, προειδοποιώντας πως ο νεαρός δημοσιογράφος απειλείται με εκτέλεση.
Πηγή: DW – Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, tagesschau.de)