Το Φεβρουάριο του 2019 η εφημερίδα Documento δημοσιεύει την είδηση ότι ο τότε Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα με αφορμή πληροφορίες που γράφτηκαν στο σύνολο του αντιπολιτευόμενου τύπου ότι ο τελευταίος θα ασκήσει έλεγχο στην Τράπεζά Αττικής για το στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 που είχε συνάψει ο κ. Πολάκης με την Τράπεζα.
Του Σπύρου Κουταβά
Η εφημερίδα δημοσιεύει στιχομυθίες του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες. όπου εκτός από το θέμα του προσωπικού δανείου ο Πολάκης ζητά από τον Έλληνα Τραπεζίτη να ελεγχθούν και άλλα δάνεια όπου εμπλέκονται η οικογένεια του αρχηγού τότε της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη. αλλά και των συστημικών Τραπεζών στα κόμματα και συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Την επομένη ο Πολάκης επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της συνομιλίας αλλά διαψεύδει ότι την έχει ηχογραφήσει, ενώ το δημοσιευμένο περιεχόμενο της δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τον Έλληνα Τραπεζίτη.
Το σύνολο του τύπου της εποχής που αντιπολιτεύεται την τότε κυβέρνηση κάνει λόγο για ηχογραφημένη συνομιλία που έγινε από τον τότε υπουργό. Με αναλυτικά ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων με άρθρα και πολλά ρεπορτάζ το θέμα μένει κρεμασμένο επί μέρες ως κεντρικό ζήτημα της ενημέρωσης με το σύνολο των μέσων να μιλά όχι μόνο για ηχογράφηση της συνομιλίας αλλά και τα ποινικά αδικήματα που έχει διαπράξει ο υπουργός. Λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα ο Εισαγγελέας διατάσσει έρευνα ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο δίνει κατάθεση, αλλά προβαίνει και σε έγκληση εναντίον της εφημερίδας Documentο και του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη, ζητώντας την δίωξή του για την δημοσίευση «της ηχογραφημένης συνομιλίας» όπως ισχυρίστηκε. Ο Εισαγγελέας βέβαια απέρριψε το αίτημα και την έγκληση του Τραπεζίτη, με τον ισχυρισμό ότι ο δημοσιογράφος και η εφημερίδα έπραξαν το καθήκον τους τηρώντας όλους τους κανόνες.
Πριν από δύο ημέρες τα ίδια ΜΜΕ που ζητούσαν την δίωξη Πολάκη, δημοσίευσαν το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε στο περιθώριο τυχαίας συνάντησης του ο πρώην πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην Ακρόπολη. Ο διάλογος που δημοσιεύεται στο σύνολο του φιλοκυβερνητικού τύπου –που σημειωτέων επιβραβεύθηκε από την γνωστή υπουργική λίστα- είναι ίδιος, χωρίς να έχει κάποια διαφορετική λέξη, ενώ το κείμενο φέρει τα ίδια ακριβώς Συντακτικά και Κειμενικά σημεία στίξης. Τα ΜΜΕ που τον δημοσιεύουν δεν αναφέρονται σε κάποια πηγή του υπουργείου η του Μεγάρου Μαξίμου πάρα μόνο σε αυτήκοους μάρτυρες, ενώ κάποια άλλα από φιλοκυβερνητικό οίστρο ασκούν ακόμη και κριτική στον Τσίπρα γιατί απέκρυψε τον διάλογο από την ανακοίνωση του γραφείου για την επίσκεψη του στην Ακρόπολη.
Αν υποθέσουμε στο ασφαλέστερο σενάριο ότι η συνομιλία Στουρνάρα – Πολάκη διοχετεύθηκε από τον ιδιο τον υπουργό στο Documento, ποιος είναι άραγε ο κομιστής της σύντομης συνομιλίας του πρώην πρωθυπουργού με την Μενδώνη στην Ακρόπολη; Αν δούμε ότι τα δεκάδες ΜΜΕ δημοσιεύουν την ίδια συνομιλία, με τα ίδια συντακτικά και κειμενικά σημεία στίξης είναι εννοούμενο ότι η πηγή της διαρροής είναι μια και δεν μπορεί να είναι άλλη από την υπουργό και τους παρευρισκόμενους συνεργάτες της. Εάν βέβαια η συνομιλία είναι και προϊόν κρυφής ηχογράφησης γεννάται ύψιστο ηθικό και πολιτικό θέμα.
Το ότι τα ίδια ΜΜΕ στην περίπτωση της δημοσιοποίησης της συνομιλίας Πολάκη – Στουρνάρα αναγνώρισαν ποινικά κολάσιμες πράξεις εις βάρος του υπουργού αλλά και του ΜΜΕ που την δημοσιοποίησε, αλλά δεν διέκριναν καμιά ευθύνη για την διαρροή της συνομιλίας Τσίπρα- Μενδώνη, πάρα μόνο του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τους ισχυρισμούς τους απέκρυψε στις ανακοινώσεις του την συνομιλία, δείχνει ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται στην τελευταία θέση της αξιοπιστίας στην Ευρώπη και η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις σε θέματα ελευθερίας του τύπου.
Το ότι το σύνολο του τύπου δεν ελέγχει την εξουσία, το ότι στέκεται υποστηρικτικά στην κυβέρνηση και αντιπολιτευτικά στην αντιπολίτευση δημιουργεί μέγιστο θέμα για το είδος της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην χώρα μας. Μας το λέει συνεχώς ο διεθνής τύπος, μεγάλες εφημερίδες όπως ο Γκάρντιαν, το BBC, οι Νιου Γιορκ Τάιμς η Ηλεκτρονική εφημερίδα politico η Λιμπερασιόν κλπ τους οποίους επί ματαίω η ΝΔ και η κυβέρνηση προσπάθησε να συνδέσει είτε με αρθρογράφους ανταποκριτές των εφημερίδων που είναι φιλικά προσκείμενοι στην αντιπολίτευση είτε ως επαγγελματίες που δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους.
Μόλις προχθές το ράπισμα ήρθε από ένα έντυπο και ένα αρθρογράφο που η Νεοδημοκρατική ευρωπαϊκή νομενκλατούρα συνήθως πίνει νερό στο όνομα του, τον Ντάνκαν Ρόμπινσον του Εκόνομιστ, που με το φλεγματικό Αγγλοσαξονικό ύφος “περιποιήθηκε” δεόντως τον Μητσοτάκη, τα έργα και ημέρες της Ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό, την κρίση covid, αλλά και θέματα τύπου, τοποθετώντας την Ελλάδα στα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου δίπλα στην Ουγγαρία του Όρμπαν. Το γεγονός ανησύχησε δεόντως το ευρωπαϊκό ιδεολογικό μέτωπο της ΝΔ και σχολιογράφοι της με έντονο επιδραστκό προφίλ που ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος της απάντησης στα social media, ισχυρίστηκαν ότι «η κυβέρνηση δεν απαιτεί καμία υπηρεσία και υποταγή από τα Μέσα ενημέρωσης. Μόνα τους το κάνουν».
Δεν χωρά ουδεμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι απευθύνονται σε αδαής η απλά σε έτοιμους από καιρό χειροκροτητές. Τα έξω από την Ελλάδα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι τους πήραν χαμπάρι ήρθε ο καιρός να αντιληφθούν και οι εντός της χώρας ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ότι η δουλειά τους είναι να ελέγχουν την εκάστοτε εξουσία.
Πρώτη δημοσίευση: Vetonews