Ο Οίκος Dior πέτυχε εκεί που απέτυχε ο Οίκος Gucci- η Ακρόπολη, το Ηρώδειο και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι δόθηκαν για φωτογράφιση αναβιώνοντας μια παλαιότερη καμπάνια του 1951. Αρκετοί θα σκεφτούν, γιατί όχι; Προβολή για τους αρχαιολογικούς μας χώρους και ενδεχομένως έσοδα για το κράτος….
Υπαρχει όμως και η αντίθετη ανάγνωση. Χρειάζεται πράγματι μια φωτογράφιση οίκου μόδας για να προβάλουμε τα αρχαία μας; Και εάν πράγματι χρειάζεται τότε γιατί αρνήθηκε το ΚΑΣ την ίδια άδεια για άλλο οίκο μόδας; Θα πρέπει να αξιοποιούνται οι αρχαιολογικοί μας χώροι για εκδηλώσεις, πολιτικές, φιλανθρωπικές η εμπορικές;
Εάν χρειάζονται εμπορικές εκδηλώσεις (με στόχο φυσικά το κέρδος για ιδιωτικές εταιρείες) για να προβάλουμε τον πολιτισμό μας τότε σίγουρα οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού έχουν αποτύχει στην αποστολή τους- διαχρονικά προφανώς διότι θα ήταν άδικο να καταλογίσουμε σε μια σχετικά καινούργια κυβέρνηση (ενδεχόμενες) παλαιότερες ανεπάρκειες-, βέβαια η κυρία Μενδώνη, καθότι είχε για σειρά ετών θέσεις εξουσίας στο Υπουργειο Πολιτισμού, θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο.
Υπάρχει και το επιχείρημα ότι οι αρχαιολογικοί χώροι θα πρέπει να είναι ζωντανοί οργανισμοί και να «συνεισφέρουν» και με διαφορετικούς τρόπους στην ζωή μας. Η ιδιωτική εκμετάλλευση βρίσκεται μεταξύ αυτών; Διοτι, ας μην λησμονούμε οτι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν ανήκουν στο ΚΑΣ η στην, εκάστοτε, κυρια Υπουργό- απλώς κάνουν μια διαχείριση και προσέχουν να την παραδόσουν στις επόμενες γενεές με σεβασμό προς τους προγόνους μας αλλά, κυρίως, ως παγκόσμια κληρονομιά.
Ποια η χρησιμότητα μια διαφημιστική καμπάνια οίκου μόδας λοιπόν; Εάν έρθει ενας άλλος οίκος μόδας θα δωθεί η αντίστοιχη άδεια; Εάν μια αθλητική εταιρεία ζητήσει αρχαιολογικούς χώρους για να προβάλει τα καινούργια της μοντέλα παπουτσιών αγώνων θα δοθεί η αντίστοιχη άδεια; Διοτι εάν όχι τότε τίθενται αλλά ερωτήματα…
Σιγουρα θα είχε ενδιαφέρον η χρήση της Ακρόπολης για μια σημαντική πολιτική εκδήλωση (όπως τα 40 χρόνια υπογραφής μας με την τότε ΕΟΚ) η για μια φιλανθρωπική εκδήλωση παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ομως για μια εκδήλωση που αποσκοπεί στο κέρδος (ή προβολή) ιδιωτών προβληματίζομαι. Διοτι εάν αρχίσει μια παρόμοια πολιτική σε λίγο καιρό κάποιος θα ζητήσει να κάνει και τον γάμο του σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο…
Θα ήταν χρήσιμο να δοθούν κάποιες απαντήσεις από την κυρία Μενδώνη για την συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά, γιατί όχι, και για μια γενικότερη περιγραφή του σχεδιασμού αξιοποίησης και διαφύλαξης των αρχαιολογικών μας χωρών. Ενδεχομένως να την αδικεί αυτή η κριτική και να γνωρίζει καλύτερα.